
Udligningsreform på vej: Mette Frederiksen løfter sløret for detaljer
tekst Jon Kirketerp Jørgensen
Kommuner som Gentofte skal betale mere, og kommuner som Kalundborg kommer til at få flere penge. Sådan sammenfatter Mette Frederiksen det overordnede princip i det udspil til en reform af udligningssystemet, som hun tirsdag aften løfter lidt af sløret for.
– Hvis man skal sige det meget enkelt, så bliver Gentofte den kommune, der kommer til at bidrage mest og Kalundborg er en af de kommuner, der kommer til at modtage flest penge. Det her er også en bevægelse fra by til land og skal være med til at sikre en bedre balance i Danmark, siger Mette Frederiksen i TV-Avisen tirsdag aften.
Regeringen har desuden til TV-Avisen på DR oplyst enkelte detaljer om udligningsudspillet, der bliver præsenteret på torsdag.
Tilskuddet til kommuner med tilbagegang i befolkningstallet skal ikke længere kunne gå til velhavende kommuner. Desuden skal udviklingen i befolkningstallet opgøres over tre år, og en kommune skal maksimalt kunne modtage 100.000 kroner per borger, der er fraflyttet. Tidligere har udligningssystemet mødt kritik for at sende relativt store millionbeløb til kommuner som Gentofte og Frederiksberg via netop tilskuddet til kommuner med faldende folketal.
Tilskuddet til kommuner med mange udlændinge skal justeres, så au pairer ikke tæller med. Langt de fleste opholdstilladelser til au pairer bliver givet til personer, der flytter til kommuner i Hovedstadsområdet og især kommunerne nord for København.
En anden af de knapper, regeringen vil skrue på, er, hvordan antallet af ældre i en kommuner udløser tilskud. For fremtiden skal det – hvis det står til regeringen – ikke længere kun være alder, men også de ældres helbred, der afgør tilskuddet.
Den sidste detalje i bidden af udspillet er, at en særlig rabat til kommuner med lav skatteprocent skal ændres.
I Kalundborg er borgmester Martin Damm (V) positiv men afventende.
– Det lyder rigtig godt. Sidst der var en reform på bordet stod vi til at vinde, men der kom ikke nogen aftale. Så det er det med en fugl i hånden er bedre end ti på taget, siger Martin Damm til DR.
En udligningsreform skal være forhandlet på plads, inden sommerens økonomiforhandlinger mellem regeringen og kommunerne begynder til sommer, hvis den skal træde i kraft fra årsskiftet. jki@kl.dk