Kort nyt
tekst Thomas Kokholm Nielsen
Både færre og flere fattige børn
Fattigdom /// Omkring 250.000 danskere lever i fattigdom. Antallet er dermed stagneret efter flere år med stigninger. Også når man ser på børnene, er der blevet færre fattige fra 2017 til 2018, viser en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE).
Selv om børnefattigdomskurven nu er knækket, er der 25 kommuner, hvor andelen af fattige børn er stigende. Det gælder eksempelvis på Lolland, der har flest fattige børn. •
Udligningsreform er intet vidundermiddel
Udligning /// Den kommende udligningsreform kommer ikke til at løse alle kommunernes problemer. Derfor bør landets kommuner skrue forventninger ned, siger Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) på Kommunaløkonomisk Forum til de 1.200 kommunalpolitikere forsamlet i Aalborg.
– Jeg vil gerne benytte lejligheden til at forventningsafstemme. Der er mange udfordringer med udligningssystemet. Ingen tvivl om det. Men vi kommer ikke til at løse alle problemerne på en gang, sagde Astrid Krag.
Hun refererer blandt andet til en spørgeskemaundersøgelse foretaget af Nyhedsmagasinet Danske Kommuner i december sidste år. Den viste, at syv ud af ti borgmestre forventer at få flere penge ud af den kommende udligningsreform. •
Mere refusion i tunge børnesager
Forslag /// Regeringen foreslår, at kommunerne fremover får en højere refusion i de dyre børnesager. KL glæder sig over, at det vil få en positiv virkning hos de kommuner, der er hårdt økonomisk pressede. I dag får kommunerne 25-50 procent refusion fra staten i sager med udgifter på 830.000 kroner og mere. Nu kommer regeringen med et udspil, der blandt andet foreslår, at kommunerne fremover får 75 procent refusion for beløb over 2.050.000 kroner. •
6,6
millioner kroner årligt skal Assens Kommune selv finde, hvis minimumsnormeringerne skal være fuldt indført i 2025.
Frikendt for voldtægt i borgmesterens seng
Dommen /// En 31-årig mand, der er tidligere medlem af Enhedslistens bestyrelse i København, blev torsdag i sidste uge frifundet Østre Landsret for voldtægt af en kvinde begået i den københavnske teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsens (EL) seng. Hermed underkendes byrettens dom. Her blev manden idømt et års ubetinget fængsel, som han ankede på stedet.
Østre Landsret finder det ikke bevist, at det formodede offer var i en tilstand, hvor hun ikke kunne sige fra.
I byretten blev manden også kendt skyldig i at have blufærdighedskrænket Ninna Hedeager Olsen (EL). Men den dom har landsretten også omstødt.
Ninna Hedeager Olsen var sygemeldt gennem flere måneder fra sit job som borgmester på grund af sagen. Hun vendte tilbage til sit embede i september. •
Velfærdsstatens skæbnetime
Nationaløkonomi /// Trods buldrende privatøkonomi vil den nuværende kurs betyde serviceforringelser i det offentlige, hvis ikke produktiviteten eller skatterne stiger, lyder opsangen fra tidligere overvismand og økonom Torben Tranæs. Stram finanspolitik betyder, at der har været balance i de offentlige finanser, men vi kigger på et strukturelt underskud frem mod 2030.
– Man kan agere på det stigende offentlige udgiftspres med et stigende skattetryk for at holde service og de sociale ydelser uændret. Man kan også vælge at sætte serviceniveauet ned, eller man kan sætte de sociale ydelser ned, sagde Torben Tranæs, da han for nylig talte på Kommunaløkonomisk Forum.
Hvis man ikke vil noget af ovenstående, er der kun effektiviseringer eller prioriteringer i form af brugerbetaling tilbage. Eller man kan acceptere et underskud på de offentlige finanser, påpeger han. •
Albertslund dropper klimakredit
Klima /// Efter Politiken har afdækket, at nogle klimakreditter ikke er blevet brugt efter hensigten, vil Albertslund Kommune droppe køb. Lokale i Kenya fortæller, at de stort set ikke har anvendt CO2-besparende komfurer fra et klimaprojekt, som tusindvis af selskaber har brugt til at kalde deres hjemmesider klimaneutrale.
Flere store selskaber vil droppe samarbejdet med projektet, og nu vil Albertslund Kommune også droppe støtten til projektet, lyder det fra borgmester Steen Christiansen (S). •
Ringkøbing-Skjern må lukke skoler
Børnetal /// Besparelser og mulige skolelukninger bliver virkelighed i Ringkøbing-Skjern Kommune, der kæmper med et faldende elevtal i kommunens folkeskoler.
På ni år er antallet af folkeskoleelever i Ringkøbing-Skjern Kommune faldet fra 6.600 til 5.400, hvilket svarer til lige under 20 procent. Inden for de næste fem år forventer de, at yderligere 700 elever er forsvundet fra klasseværelserne.
Udvalgsformand Trine Ørskov (S) tror ikke, at skolelukninger kan undgås. •
Morten Kabell får førertrøjen i internationalt cykelforbund
Tidligere teknik- og miljøborgmester i Københavns Kommune, Morten Kabell (EL), skal være generalsekretær for det Europæiske Cykelforbund, European Cyclists Federation.
– Jeg vil arbejde for at styrke cyklismen i Europa. Vi har brug for, at europæerne går fra bilen over til cyklen og den kollektive trafik, og ECF er i dag den vigtigste organisation for bæredygtig trafik, siger Morten Kabell i Cyklister.
ECF er en paraplyorganisation for 80 cykelforbund på tværs af 40 lande i hele verden.
– Ingen anden by kan fremvise pendlertal som i København, og de erfaringer, vi har her, kan jeg være med til at bringe op på europæisk niveau, siger Morten Kabell, der skal dele posten som generalsekretær med amerikanskfødte Jill Warren, der er tidligere direktør for et advokatfirma. •
YDERLIGERE MATERIALE
-
PDF
DK-02-side-6-7.pdf