Aktuelt
tekst Frederik Overby Vinding
Gå til genbrug
De fleste mennesker i Danmark har prøvet at ”gå til noget”. Det kan være fodbold, dans, tennis eller noget andet. Men fra 2020 kan borgere med et hjerte for genbrug og bæredygtig livsstil ”gå til genbrug” i Kolding Kommune. ”Genbrugsambassadørerne” bliver netværket kaldt, og ambitionen for projektet er at få lagt et spind af genbrugsambassadørerne over hele Kolding Kommune, således at alle geografiske områder er repræsenteret. Der er tale om et tilbud, der både har noget til dem, som sulter efter mere viden om affaldets kringlede veje, og til dem, som har lyst til at gøre en lille forskel ved at sortere eller genbruge på en ny måde. Projektet er en del af aktiviteterne udmøntet i Kolding Kommunes affaldsplan 2019-2024.
Udendørs gaming
Gaming og frisk luft. To ting der ikke normalt hører sammen. Unge danskere i alderen 9-14 år skal spille løs i de grønne områder for eksempel omkring boligområderne Høje Gladsaxe og Værebro Park uden for København. Det Skinnende Sværd, som spillet hedder, er et udfordringsspil, som minder om et computerspil – det foregår bare udendørs. Spillet er lavet af Peter Franklin Würtz fra Norse Theme Parks. Spillet har modtaget 439.000 kroner i bevilling fra Villum Fonden, og med i samarbejdet er også Gladsaxe Bibliotek, Gladsaxe Kommune og Gladsaxe Pædagogiske Videncenter.
– Vi er utrolig glade for, at vores børn og unge får adgang til noget så unikt som et udendørs spil, der kan konkurrere med skærmen hjemme i børneværelserne, siger Gladsaxes borgmester, Trine Græse (S).
Shorewalk dig slank
Snart kan du gå 10 kilometer, imens du bliver klogere på de 17 verdensmål og fremtidens bæredygtige samfund. Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg laver en ny udstilling med navnet ”Shorewalk”. Den 10 kilometer lange udstilling skal opføres langs havnekajen, og både skoleelever og virksomheder skal hjælpe til med udstillingen. Til opstarten var 200 elever fra 8. klasse samlet på rådhuset for at lære om de 17 verdensmål. Udover at være en udstilling for alle kommunens borgere, så fungerer den også som et 15 ugers skoleforløb om bæredygtighed.
Højtflyvende lokkemad
At regeringen vil oprette et nyt skattecenter med 250 medarbejdere i 2020, er ikke gået Esbjerg Kommunes næse forbi. I et brev til skatteministeren, Morten Bødskov (S), prøver borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) og formanden for Teknik & Byggeudvalget at overtale ministeren til at overveje Esbjerg som placering for skattecentret. Blandt andet lokker de med en rejsetid til Esbjerg fra København på kun 40 minutter. Og det bliver måske en mulighed i fremtiden, for ifølge brevet er der gang i de afsluttende forhandlinger med et anerkendt flyselskab om at oprette en flyrute mellem Esbjerg og København. Sidst Esbjerg Lufthavn havde en rute til København var i 2015, den måtte dog lukke efter 27 dage.
Flere bogorme, færre skærmtrolde
En undersøgelse skabte en del medieomtale sidste år, da den viste, at danske elever i 4. klasse generelt læser mindre, nyder læsningen mindre og har dårligere tekstforståelse, end de havde i 2011. Men det bliver der måske lavet om på. En pose penge er landet i flere kommuner, og Viborg har med 780.000 fået den største andel til projekter, der skal øge læselysten. Pengene skal blandt andet bruges på Viborg Bibliotekernes projekt ”Læsespots”, der handler om at etablere særlige, inspirerende læseområder med mini-biblioteker og læseaktiviteter for børn i alderen 0.-3. klasse i alle 26 SFO’er. Pengene kommer fra Slots- og Kulturstyrelsen og Undervisningsministeriet, og puljen lyder i alt på 6,9 millioner kroner.
Bo vandsikkert
Ved du, hvad du skal gøre, hvis dit hus bliver oversvømmet? I Slagelse skal kurset ”Bo Vandsikkert” give borgerne redskaberne til netop det. Blandt andet får deltagerne teori om, hvordan man bygger et dige, som kan holde vandmasserne på afstand, og de skal også selv prøve kræfter med at fylde sandsække. Kurset bliver afholdt af Slagelse Kommune og Beredskabsforbundet i fællesskab, og baggrunden er klimaforandringerne, som betyder,
at Danmark oftere bliver ramt af voldsomt vejr.
Samtidig forventer man, at både hav- og grundvand vil stige over de kommende årtier, og det vil tilsammen komme til at udfordre beredskabet i Danmark. Derfor er der brug for, at borgerne også kan hjælpe sig selv.
25
procent af børn fra 12 til 15 år er testet ordblinde i Langeland Kommune. Derved er Langeland den kommune, som har den største andel af ordblinde i 12- til 15-årsalderen i landet.
En god plage
I Anden Mosebog sendte Gud tusindvis af frøer til Egypten som en straf. I Roskilde prøver kommunen aktivt at få flere frøer i kommunen. Og det har været en succes. Løvfrøer, spidssnudede frøer, butsnudede frøer og skrubtudser har sammen med stor og lille vandsalamander indtaget deres nye boliger og nyder de mange steder så meget, at de også er begyndt at yngle. ”Paddetællingen”, som blev gennemført i løbet af 2019, viste, at de 19 nye paddesøer er godt i gang med at ”modnes”, og flere af søerne fungerer stadig som padde-ynglesøer. Det sker samtidig med, at både antallet af paddearter og antallet af padder stiger i søerne.
YDERLIGERE MATERIALE
-
PDF
DK-02-side-42-43.pdf