
Ni vestegnskommuner vinder pris for rygestop
tekst Gitte Johansen
Rygestopsamarbejdet ”Bliv en vinder uden tobak” blev årets vinder af Den Gyldne tråd.
Prisen overrækkes på KL’s årlige sundhedskonference af nyhedsbrevet Kommunal Sundhed til et nyskabende initiativ i det nære sundhedsvæsen.
”Bliv en vinder uden tobak” er et samarbejde mellem ni kommuner, Amager og Hvidovre Hospital og de praktiserende læger om at hjælpe rygere til rygestop.
– Vi er meget stolte over, at vi vinder Den Gyldne Tråd. Ikke alene har vi givet vores rygestopindsats i alle kommuner et gevaldigt løft, men vi har også fundet en bæredygtig model for vores tværkommunale samarbejde. Som kommune kan vi hver især gøre meget, men når vi går sammen og løfter i flok, er det fantastisk, hvad vi kan lykkes med, siger Niels Møller, direktør for Social- og Sundhedsforvaltningen i Brøndby.
De ni kommuner i samarbejdet er Albertslund, Brøndby, Dragør, Glostrup, Hvidovre, Høje-Taastrup, Ishøj, Tårnby og Vallensbæk.
Halvdelen forbliver røgfrie
Da projektet så dagen lys i 2014, havde de ni kommuner svært ved at rekruttere deltagere til deres rygestoptilbud. Med samarbejdet er det lykkedes at skabe en aftale med hospitalerne om en systematisk henvisning af rygere til kommunernes tilbud. Det har mere end fordoblet rekrutteringen til de kommunale rygestoptilbud.
I kommunerne er der samtidig sket en opkvalificering af rygestoptilbuddene. Rygestoprådgiverne er efteruddannet, og kapaciteten er øget. Det har givet mere effektive rygestopforløb i samtlige kommuner.
– Med prisen får vi rygestopindsatsen ind på de bonede gulve, og det er tiltrængt. Rygestop kan godt leve et lidt overset liv ude i kommunerne. Men samarbejdet på tværs har gjort, at vores rygestoprådgivere har fået et fællesskab. Det betyder meget for både kvaliteten og resultaterne. Vores rygestoprådgivere gør et meget stort arbejde, og prisen er i høj grad deres fortjeneste, siger projektleder Helle Stuart.
Siden samarbejdet begyndte i 2014 har godt 3.600 borgere været tilmeldt et rygestopforløb, og 77 procent af dem, der har gennemført forløbet, er blevet røgfri. 49 procent er stadig røgfri efter seks måneder.
I det tværkommunale samarbejde kan rygerne gå til rygestop på tværs af kommunegrænserne. Det giver den enkelte ryger flere tilbud at vælge imellem som for eksempel rygestop i naturen, rygestop for gravide eller rygestop til borgere med anden etnisk baggrund end dansk. gij@kl.dk