
Borgerlige vil komme regeringen i forkøbet: Indvandrere skal aktiveres på fuld tid nu
tekst Mads Brandsen
Står det til Venstre og Det Konservative Folkeparti i Odense Byråd, skal forvaltningen hurtigst muligt gå i gang med at aktivere kommunens ledige indvandrere.
S-regeringen lancerede tidligere på måneden det samme forslag, men det er endnu ikke blevet til et lovforslag. Det kommer derfor til at tage en rum tid, før det eventuelt bliver vedtaget i Folketinget.
Det ser de to partier ingen grund til at vente på. På byrådsmødet onsdag har de derfor stillet et såkaldt initiativretsforslag, hvor de foreslår at aktivere de job- og aktivitetsparate indvandrere, der i dag er på kontanthjælp og integrationsydelse. Da partierne anerkender, at det kan være svært at finde ordinære job og praktikpladser, opfordrer de til, at kommunen bruger nyttejobordningen.
Der er også andre modeller, der kan komme i spil, lyder det fra Tommy Hummelmose (K), der er medlem af beskæftigelses- og socialudvalget, og som sammen med udvalgskollegaen Mark Grossmann (V) står bag forslaget.
– Det kan også være 27 timers job og 10 timers sprogundervisning. Vi ønsker at gøre op med, at der i 2019 var 28 procent af de ledige indvandrere, der ikke har været i nogen form for aktivering. De har ikke foretaget sig noget, og som tiden går, kommer de længere og længere væk fra arbejdsmarkedet, siger han.
Odense Byråd har sat sig et mål om, at Odense i løbet af 2020 skal have kommunens ledighed, som i oktober sidste år var på 4,8 procent, ned på landsniveauet, der ligger omkring et procentpoint lavere.
Mens beskæftigelses- og socialrådmand Brian Dybro (SF) advarer mod at tyvstarte på regeringens forslag, kan Tommy Hummelmose ikke se, der er nogen grund til at tøve.
– Det er ikke på nogen måde risikabelt, siger han.
Hos borgmesterpartiet Socialdemokratiet er man umiddelbart positivt indstillet.
– Vi har en høj ledighed, og vi skal gøre noget for at nedbringe den. Derfor kan vi ikke sige nej til nye idéer, der kan bidrage til det, og mens vi venter på regeringens forslag, vil vi gerne se på det her. Men når det er sagt, tror jeg ikke, vi kan gøre det i morgen. Det ville ikke give mening, og det har vi heller ikke råd til, siger medlem af beskæftigelses- og socialudvalget, Cæcilie Crawley Larsen (S).
Beskæftigelses- og socialforvaltningen vurderer, at den kan være færdig med forarbejderne, så politikerne i udvalget kan endeligt tage stilling til sagen på et møde 24. marts. mdbr@kl.dk