
Sager ligger i årevis i klagenævn: Nu har KL fået nok
tekst Mads Brandsen
Ambitionerne fejlede ikke noget, da det daværende erhvervs- og vækstministerium i 2016 i et høringsnotat beskrev formålet med at samle en række klagenævn i Nævnenes Hus i Viborg. Det skulle ”skabe et stærkt fagligt juridisk miljø”, der ”på sigt kan bidrage til en bedre og mere effektiv sagsbehandling”.
Her fire år senere er der talrige eksempler på, at det ikke er virkeligheden, når klager behandles i Planklagenævnet og Miljø- og Fødevarenævnet. Og det får nu KL til at opfordre til politisk handling i en ny revision af planloven.
– KL foreslår, at sagsbehandlingen i klagenævnene i langt højere grad, end det er tilfældet i dag, understøtter effektive planprocesser for både borgere, virksomheder og kommuner, skriver KL i udspillet til regeringen.
I Gladsaxe har etableringen af et nyt nationalt rostadion på Bagsværd Sø trukket ud, efter at stort set alt, hvad der kan påklages, er blevet det. Foreløbig er der gået så lang tid, at flere af tilladelserne til byggeriet enten er udløbet eller er ved at gøre det.
Det var meningen, at rostadionet skulle være færdig til 2021, hvor Danmark afholder verdensmesterskaberne i kano og kajak. Det kan man ikke nå, og budgettet på 120 millioner kroner kommer heller ikke til at holde.
På Frederiksberg havde forvaltningen miljøscreenet plandokumenterne i forbindelse med genopførelsen af KB Hallen, men ved en fejl stod der ikke, at det både gjaldt lokalplanen og kommuneplantillægget. Det gik der en ekstra måned med, da det skulle gennem det politiske system på ny. Sidenhen blev sagen påklaget på ny, og ligger stadig hos klagenævnet.
Og endelig er der et stort byggeprojekt med boliger og 30.000 kvm. butikker på Posthusgrunden i Vejle. Det lå i tre år i Planklagenævnet, før kommunen tabte sagen – og et politisk flertal ville i mellemtiden have et helt andet projekt.
Formanden for KL’s kultur-, erhvervs- og planudvalg, Rebilds borgmester Leon Sebbelin (R), er ikke i tvivl om, at der findes mange flere eksempler på urimeligt lange sagsbehandlingstider.
– Der skal ske noget nu. Det er uholdbart, at systemet fungerer så dårligt, flere år efter den nye struktur blev dannet. Perioden med børnesygdomme må snart være ovre, siger han til Danske Kommuner.
– Det er rimeligt nok, at det kan tage op til seks måneder – og at komplicerede sager tager længere. Men det duer simpelthen ikke, at det tager flere år, fortsætter Leon Sebbelin.
Byplanlægger i Vejle Kommune, Rikke Tovbjerg Simonsen, er helt enig.
– Jeg forstår godt, at indviklede sager tager et halvt år. Men det bør heller ikke tage længere tid. Det er samfundsudviklende projekter, som bliver bremset. Tiderne kan ændre sig, og så kan økonomien og forudsætningerne bag et projekt smuldre, siger hun.
Planloven skal evalueres inden 1. juli.
Forligskredsen bag består af Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti. mdbr@kl.dk