
Branche hælder ny analyse ned ad brættet: Den er blottet for grøn omstilling
tekst Mads Brandsen
I en tid, hvor der er flere oplagte varmekilder end lige fjernvarmen, virker det en tand for gammeldags, at bindinger som forsyningspligt og forblivelsespligt lever videre i bedste velgående. De bør begge ophæves til gavn for forbrugerne.
Sådan lyder anbefalingen i en analyse af den danske fjernvarmesektor, som den borgerligt-liberale tænketank CEPOS står bag.
– Teknologiske landvindinger og lavere elafgifter betyder, at fjernvarme, der tidligere var et naturligt monopol, i dag er en ydelse, der konkurrerer med andre varmeformer. Derfor bør fjernvarmesektoren reformeres markant, så den sætter kunderne fri og får gjort op med en meget indviklet og bureaukratisk lovgivning og regelsæt, skriver CEPOS i analysen.
Opgøret med bureaukratiet bør ifølge CEPOS betyde, at kunderne ikke længere skal være bundet til deres fjernvarmeselskab, og at kommunerne bør kunne sælge fjernvarmeværkerne uden modregning i bloktilskuddet.
Anbefalingerne falder dog på noget stenet grund hos Dansk Fjernvarme, der organiserer de danske fjernvarmeselskaber. CEPOS glemmer helt tidens allestedsnærværende dagsorden:
– I Dansk Fjernvarme har vi lanceret en 2030-plan, der i al sin enkelthed går ud på, at fjernvarmen i Danmark skal være CO2-neutral i 2030. Det er fjernvarmens altoverskyggende opgave, og den vælger CEPOS desværre ikke at adressere i sin analyse. Her hænger man fast i nogle snævre betragtninger om økonomiske effektiviseringer. Det bliver Danmark og varmen altså ikke grøn af, skriver afdelingschef Rune Moesgaard i en e-mail til Danske Kommuner.
Fjernvarmens organisation er heller ikke meget for den markedsgørelse af fjernvarmen, som CEPOS lægger op til. Lettelser af byrder hilses velkommen, men:
– Fjernvarmen er kritisk infrastruktur, som kan drive den grønne omstilling, og det gøres lettere i forbrugerrettede selskaber, der ikke har profit som et primært og snævert mål for øje, skriver Rune Moesgaard videre.
Danske Kommuner ville gerne have spurgt Dansk Fjernvarme om de konkrete punkter i CEPOS’ analyse, men det er organisationen ikke interesseret i at svare på.
– Vi synes, det virker omsonst at forholde os yderligere til en analyse, hvis konklusioner lader til at hvile på den McKinsey-rapport, der blev offentliggjort for nogle år tilbage. Den fremstår i dag helt blottet for stillingtagen til den nuværende politiske kontekst, der handler om grøn omstilling, og som stort alle derfor i dag lægger afstand til. Vi føler derfor ikke et videre behov for at gå ind i en større debat herom, hedder det i en e-mail.
Hos CEPOS mener analysechef Otto Brøns-Petersen ikke, det giver mening at vægte den grønne omstilling over pris.
– Det lyder ærligt talt lidt religiøst. Jeg er lidt bekymret for, at det bruges som en bortforklaring. Hvis vi skal have en effektiv grøn omstilling, skal det ske via afgifter på CO2, så det kan betale sig at være grøn.
Ifølge Otto Brøns-Petersen er det heller ikke korrekt, at CEPOS’ analyse bygger på McKinsey-rapporten.
– Den siger bare, at der er et betydeligt potentiale for effektiviseringer. Vi anbefaler en bedre måde at regulere den på, og det kan man blive bekræftet i, når man sammenligner den danske fjernvarmesektor med Sveriges. I Sverige er fjernvarmen billigere, fordi der er mere konkurrence, siger Otto Brøns-Petersen.
CEPOS lægger op til, at selskaberne selv skal bestemme, om de vil fortsat vil drives efter det nuværende hvile-i-sig-selv-princip, eller om de vil overgå til en kommerciel model. mdbr@kl.dk