
Overvågning: Justitsministeren har lyttet til kommunerne
tekst Thomas Kokholm Nielsen
Der er tale om en udvidelse af det oprindelige lovforslag om overvågning, der gav kommunerne lov til at overvåge restaurationer. Men ny har justitsminister Nick Hækkerup (S) lyttet til kommunernes ønske om øgede muligheder for overvågning i det offentlige rum.
Det nye forslag, der præsenteres i Folketinget i dag onsdag, udvider tilladelsen til at gælde alle offentlige områder, kommunerne oplever som utrygge. Det gælder for eksempel parkeringspladser og andre offentlige arealer.
Justitsminister Nick Hækkerup forklarer motivationen for det nye forslag i JydskeVestkysten.
– Fordi nogle kommuner har efterspurgt det. I første omgang Kolding, der ret eksplicit ønsker at overvåge i forbindelse med restaurationsvirksomheder. Vi lavede et lovforslag, som kom i høring. Der var bemærkninger om, at det ville være godt, hvis kommunen også fik lov at opsætte kameraer andre steder. Det giver vi mulighed for, at kommunerne kan gøre, hvis de beder mig om det. Det gør vi for at give kommunerne mulighed for at skabe tryghed i områder, hvor de vurderer kameraer vil være et godt værktøj, siger Nick Hækkerup til avisen.
Klart ønske
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner afdækkede i en rundspørge i oktober, at det var et klart ønske fra kommunerne, at få øgede muligheder for overvågning.
Her svarede 71 procent af borgmestrene, at kommunerne burde have øget adgang til overvågning.
Hvidovres borgmester, Helle Adelborg (S), er en af dem, og det skyldes ganske enkelt, at kommunen har oplevet, at det har virket.
– Vi kan se, at videoovervågning har haft en positiv indvirkning på hovedstien i Avedøre Stationsby, som var et sted, mange opfattede som utrygt. Om det kun skyldes overvågningen, er svært at sige, men jeg mener, at overvågning kan være fornuftigt, når det sker sammen med andre tiltag, sagde hun i den forbindelse.
Der er dog også skeptikere blandt borgmestrene, der mener at man skal passe på med for meget overvågning. En af dem er Rebilds borgmester Leon Sebbelin (R).
– Jeg ønsker ikke et overvågningssamfund. 300 kameraer her og 300 der. Det er et skråplan. Jeg erindrer en nylig åbningstale, der kredsede en del omkring netop tillid. Lad os fange de trods alt få brodne kar på anden vis, har han tidligere sagt til Nyhedsmagasinet Danske Kommuner. tkn@kl.dk
Hver syvende borgmester ønsker øgede muligheder for overvågning