Minister: Talentindsatsen skal være en kerneopgave i folkeskolen
tekst Frederik Overby Vinding
Talentindsatsen skal ikke finansieres gennem særskilte puljer, men som en del af folkeskolens kerneopgave.
Sådan sagde Børne- og Ungeminister, Pernille Rosenkrantz-Theil (S), der onsdag formiddag var kaldt i samråd om talentindsatsen på de 65 millioner kroner, som regeringen valgte at skrotte i december.
Det var Ellen Trane Nørby (V), og Anne Sophie Callesen (R), der begge er medlem af Børne- og Undervisningsudvalget, der havde kaldt ministeren i samråd, fordi de ønskede svar på, hvorfor talentindsatsen var skrottet.
– Vi har en bekymring for, at højtbegavede børn og børn med særlige talenter i lige så høj grad som fagligt udfordrede børn har brug for en indsats i skolen. Og når ministeren vælger at sløjfe talentindsatsen, bliver vi bekymrede for, hvordan ministeren vil sikre, at de her børn og unges behov bliver mødt, lød det fra Anne Sophie Callesen.
Men ifølge ministeren er en pulje på 65 millioner kroner ikke den rigtige vej at gå for styrke talenterne i folkeskolen.
– Det handler ikke for regeringen om, at det ikke er vigtigt at udfordre de dygtigste elever, men om hvordan man gør det bedst, sagde hun.
Knopskudte puljer
Hun mener ikke, at – hvad hun kalder – ”knopskudte” puljer, er den rigtige måde at løfte opgaven. Hun henviser til de mange år, hun har været socialordfører, og at meget politik på det område bliver lavet igennem puljer, som hun ikke synes fungerede.
Ministeren mener derfor, at talentindsatsen bør være en del af folkeskolens kerneopgave, og at den folkeskolesatsning, som regeringen har sat penge af til gennem økonomiaftalen, giver en større pose penge end puljerne.
– Jeg mener, at det mest seriøse svar på problemstillingen er, at det kræver en satsning på kerneområdet i folkeskolen, som giver lærerne mere tid og luft. En rapport fra Oxford viser, at de største barrierer for at give en undervisning, som imødekommer talenter, er begrænset tid til forberedelse og begrænset tid til ud-af-huset-aktiviteter, sagde Pernille Rosenkrantz-Theil.
Venstres Ellen Trane Nørby er uenig i, at talentindsatsen bare kan sammenlignes med andre særskilte puljer.
– Den nationale talentindsats, som regeringen har afskaffet, er jo ikke en eller anden lille pulje. Det er netop et initiativ, der skal koordinere den alt for fragmenterede indsats, der er i dag. For det er ikke korrekt, at det kun handler om, at lærerne er tilstede i undervisningen, og at vi laver undervisningsdifferentiering, sagde hun.
Hun peger på, at initiativets mål var, at man gik fra puljer til at have en national strategi på området for at sikre, at vi ikke taber de højest begavede elever. frov@kl.dk
Det skulle talentindsatsen indholde:
- En national talentenhed: Skal understøtte og facilitere en samlet national indsats og blandt andet opbygge en struktur, der sikrer geografisk og faglig dækning af talentindsatser.
- Enheden skal også sørge for vidensdeling, overblik og koordinering af eksisterende indsatser og iværksættelse af nye indsatser, hvis der er behov for det.
- Nyt digitalt univers til vidensdeling, opbygning af netværk, udvikling af undervisningsmateriale og udbud af e-læring primært målrettet lærere og ledere
Kilde: Børne- og Undervisningsministeriet