Ny Viden
tekst Mads Brandsen
Et veltimet opråb
Bøger /// Viden belaster, og den får man meget af, når man læser klimaforsker Katherine Richardsons lille orange bog om klima. En af hendes mange pointer er, at det er nødvendigt med en ny model for udvikling af samfundet i stedet for det traditionelle økonomiske vækstbegreb.
Økonomers beskrivelse af penge som knappe resurser har vundet indpas. Nu er det på tide, at også naturens ressourcer betragtes som knappe.
Svaret er ikke at holde helt op med at flyve eller droppe alt oksekød. Det handler snarere om at administrere vores CO2-udledninger, som vi administrerer vores privatøkonomi. Vi skal tænke os om. •
Læs hele anmeldelsen her.
Hver anden kommune er blevet røgfri
Rygestop /// 41 af landets kommuner har allerede indført røgfri arbejdstid, og snart følger yderligere 11 efter. Det viser en ny opgørelse fra Hjerteforeningen, der glæder sig over resultaterne.
– Erfaringerne fra de kommuner, som er i gang, er, at når først beslutningen er truffet, og man har lagt en god inddragende plan for implementeringen, så går processen meget mere smertefrit, end nogen frygter. Vi hører, at generelt tager medarbejdere godt imod de nye regler, og mange oplever det som en beskyttelse af deres sundhed, siger foreningens direktør Anne Kaltoft.
Udviklingen er gået stærkt. Ifølge Hjerteforeningen havde blot 19 kommuner i 2017 indført røgfri arbejdstid. •
Vestjyder danmarksmestre i frivillighed
Rekord /// Hver tredje dansker svarer i en ny undersøgelse, at de har udført frivilligt arbejde inden for det seneste år, viser Danmarks Statistiks nye kulturvaneundersøgelse, der omfatter 2018.
En landsdel skiller sig dog markant ud. Det er Vestjylland, hvor andelen er hele 42 procent.
Og det er særlig på idrætsområdet, at vestjyderne er flinke til at give en hånd. 16 procent af alle vestjyder har været frivillig på grønsværen eller i håndboldklubben, mens det gælder for 9 procent af alle danskere. De mindst frivillige er københavnerne. •
Færre trusler på jobcentrene
Rundspørge /// Medarbejderne på landets jobcentre er udsat for chikane og trusler af et betydeligt omfang, men sammenlignet med 2017 er niveauet faldet. Det viser en rundspørge blandt 1.667 medlemmer af HK Kommunal, der alle er ansat på jobcentrene.
Her svarer 41 procent, at de har været udsat for nedladende eller ubehagelige bemærkninger. I 2017, da HK Kommunal gennemførte en sammenlignelig undersøgelse, var tallet 57 procent.
I undersøgelsen svarer 34 procent af de adspurgte, at de en eller flere gange har oplevet at blive hængt ud med navn på et socialt medie, i et læserbrev eller andetsteds i det offentlige rum. •
Tre typer støtte øger plejebørns trivsel
Netværk /// Plejebørn trives bedre, hvis de og deres plejeforældre får netværksstøtte, supervision ved psykolog eller psykiater eller specialundervisning. Det viser en ny rapport fra det nationale forskningscenter for velfærd, VIVE.
Netværksstøtte til plejeforældrene betyder, at antallet af børn, der bliver overført til anbringelse på en institution reduceres med mere end 40 procent, mens risikoen for at børn skifter anbringelsessted reduceres med 65 procent. Andelen af børn, der er bekymrede eller har hovedpine falder med 12 procent, når plejeforældrene får supervision, mens anbragte hyperaktive drenge nyder godt af specialundervisning. •
Jo flere idrætshaller, desto flere udøvere
idræt /// Hvis der er god adgang til idrætsfaciliteter i en kommune, påvirker det borgernes udøvelse af idræt i foreningsregi positivt. Det viser ny forskning fra Syddansk Universitet.
Forskerne har gransket, hvor mange penge kommunerne bruger til drift og vedligehold af haller og fodboldbaner, og det er netop dette indirekte tilskud, der spiller ind på borgernes aktivitetsniveau. Giver flere faciliteter så pr. automatik flere aktive medlemmer af idrætsforeningerne? Det kan man ikke konkludere. Sammenhængen mellem udvalget af faciliteter og deltagelsen kan skyldes, at kommunerne har tilpasset udbuddet til efterspørgslen. •
YDERLIGERE MATERIALE
-
PDF
DK-03-side-27.pdf