
Efter mail-afsløring: Venstre bider sig fast i forhandlingsbordet
tekst Mads Brandsen
Forkerte tal, misvisende oplysninger og nu en e-mail, der afslører, at Socialdemokratiet midt under forhandlingerne om en udligningsreform med Venstre, har planlagt at angribe netop Venstre.
Forhandlingerne synes nu at være bombet helt tilbage til start efter at Jyllands-Posten ved en fejl er kommet i besiddelse af e-mailen, der er sendt til flere centrale politikere og særlige rådgivere i regeringen.
Her fremgår det, at en særlig rådgiver i Finansministeriet skal finde "historier på Venstre" og at en pressemedarbejder i Socialdemokratiet har ansvaret for "angreb fra Christian og Jesper" (Socialdemokratiets finansordfører Christian Rabjerg Madsen og politisk ordfører Jesper Petersen, red.).
Samtidig har Socialdemokratiet gang på gang understreget vigtigheden af en "bred aftale" - underforstået en aftale, der har et borgerligt parti med.
I Venstre mødes afsløringen i Jyllands-Posten med stor forbløffelse.
Det er fortsat vigtigt for Venstre at være i en udligningsreform, men der er ifølge partiet sket et kæmpe tillidsbrud i form af ”et fordækt dobbeltspil”, som regeringen nu må forsøge at rette op på.
– Enten må Mette Frederiksen melde klart ud, at hun synes det er i orden at bruge de her arbejdsmetoder, eller også må hun melde ud, at hun vil have et tillidsfuldt samarbejde i en forhandling om noget så vigtigt som en udligningsreform, siger Venstres politiske ordfører Sophie Løhde til pressen på Christiansborg mandag middag.
Venstre opfordrer nu statsministeren til at træde i karakter og skabe et forhandlingsrum, der gør, at partierne kan nå et resultat. Men Venstre svarer ikke helt klart på, om partiet fortsat kommer til forhandlingerne – også selv om Mette Frederiksen ikke går ind i sagen.
– Vi er nødt til at sikre os, at regeringen demonstrerer, at de tager det her alvorligt. De er også nødt til at sige til os, hvad de vil gøre for at genskabe tilliden. Hvordan regeringen vil gøre det, er i deres hænder. Men så længe vi ikke kan have tillid til, at vi ikke bliver misbrugt og underløbet, så kan vi selvfølgelig ikke bare sætte os til bordet.
Men betyder det så, at Venstre ikke møder op? Nej, forsikrer Sophie Løhde over for pressen.
– Venstre melder sig ikke ud af nogen forhandlinger. Tværtimod bider Venstre sig fast i forhandlingsbordet. Det gør vi, fordi en udligningsreform er for vigtig til at overlade til andre, siger hun.
Statsminister Mette Frederiksen (S) afviser over for flere medier at kommentere sagen. Tirsdag er der spørgetime med statsministeren i Folketinget. mdbr@kl.dk
Kort efter denne artikels publicering har finansminister Nicolai Wammen (S) beklaget. Læs historien her.