
Odsherreds korte arbejdsuge giver overskud
En tre dage lang weekend med mere tid til familien og til fritidsaktiviteter. Til gengæld skal der arbejdes igennem i ugens første fire dage. Den arbejdsform har været en virkelighed for 300 medarbejdere i Odsherred Kommune, siden kommunen som den første i Danmark i september i fjor indførte en fire dages arbejdsuge for kommunens ansatte organiseret i fagforbundene HK, DJØF og Dansk Socialrådgiverforening. Den ugentlige arbejdstid er på 35 timer fordelt over ugens fire første dage, og to ugentlige kompetencetimer, der kan spares op og blandt andet bruges på kursusdage.
– Det er nyt for vores medlemmer med den større fleksibilitet og udstrakte selvstændighed i planlægningen af arbejdstiden, som tidligere har været forbeholdt akademikerne. Det har for nogle krævet noget tilvænning, men langt de fleste af vores medlemmer er meget tilfredse med ordningen, siger Lena Themsen, der er faglig konsulent i HK Sjælland.
Hun har været med til at udarbejde aftalen med kommunen, hvor HK har 150 medarbejdere, som er omfattet af aftalen. HK’s aftale har siden dannet grundlag for de aftaler, som de to andre fagforeninger har indgået med kommunen om den fire dages arbejdsuge.
Forsøgsordningen løber over tre år, men de berørte medarbejdere har allerede efter de første måneder taget godt imod ordningen. Det viser en intern undersøgelse, hvor 72 procent af medarbejderne i ordningen har svaret på, hvor tilfredse de er med den kortere arbejdsuge. Undersøgelsen viser, at langt hovedparten af medarbejderne har taget godt imod den komprimerede arbejdsuge, hvor de arbejder mandag til torsdag og holder fri fredag.
##ContentBoxStart##256196##ContentBoxEnd##
Holder helt fri fredag
Den interne undersøgelse viser, at 80 procent af medarbejderne i ordningen er tilfredse med den komprimerede arbejdsuge. 81 procent af respondenterne svarer, at de i høj grad oplever, at de formår at holde fri fra arbejdsopgaver om fredagen. Som en af respondenterne i undersøgelsen svarer: ”Jeg glemmer alt om arbejde, når jeg har fri om fredagen. Jeg føler mig mere udhvilet i weekenden, og mere frisk om mandagen. På en træt mandag virker ugen også overskuelig”.
Lidt færre svarer, at de oplever, at den fire dages arbejdsuge giver dem en mere positiv balance mellem arbejdsliv og privatliv, end før ordningen trådte i kraft. 69 procent af de adspurgte oplever, at det er tilfældet.
– Det er også den tilbagemelding, jeg får. De fleste er godt tilfredse med at få en lang weekend for til gengæld at arbejde lidt mere mandag til torsdag. Men nogle, især enlige med børn, oplever, at det kan være en udfordring at få enderne til at mødes, siger Lena Themsen.
Odsherred Kommunes borgmester, Thomas Adelskov (S), er godt tilfreds med de foreløbige resultater af ordningen.
– Da vi indførte den fire dages arbejdsuge for de 300 medarbejdere, var det vigtigt for os, at det kunne ske uden et fald i produktiviteten. Det kan vi heldigvis konstatere, er lykkedes, fortæller Thomas Adelskov.
Men hvorvidt der ligefrem er sket en stigning i produktiviteten, er ifølge Thomas Adelskov endnu for tidligt at sige noget om. Her afventer kommunen blandt andet tal for sygefraværets udvikling.
Booker tid til borgerne
Den komprimerede arbejdsuge betyder, at medarbejderne ofte er på arbejde i timerne efter almindelig dansk arbejdstid. Det betyder også, at borgerne har fået bedre mulighed for at komme i kontakt med kommunen, når det passer dem. På fredage er der lukket for besvarelser på borgerhenvendelser, men i ugens første fire dage kan borgerne komme i kontakt med kommunen efter almindelig kontortid.
– I december indførte vi tidsbestilling, hvor borgerne kan booke en samtale med en medarbejder, som kan ringe borgeren op helt frem til klokken 19 mandag til torsdag. Dermed er den fire dages arbejdsuge også med til at give en større fleksibilitet for borgerne i deres henvendelser til kommunen. Det er et helt nyt tilbud, så vi har ikke lavet en evaluering på det, men borgerne gør allerede flittigt brug af tilbuddet, siger Thomas Adelskov.
I kommunens foreløbige evaluering af den fire dages arbejdsuge svarer hovedparten af respondenterne da også positivt på, om den kortere arbejdsuge har betydet en øget grad af fleksibilitet i mødet med borgere og virksomheder. Her svarer 67 procent ja til, at de har fået bedre mulighed for at mødes med borgere og virksomheder i ydertimerne eller på anden vis har fået en større grad af fleksibilitet i mødet med borgere og virksomheder.
##ContentBoxStart##256197##ContentBoxEnd##
Den mest nyttige ordning
Langt fra alle kommunens medarbejdere er med i ordningen. I blandt andet ældreplejen, daginstitutioner og skoler er arbejdsugen stadig den samme, den altid har været. Det har skabt udfordringer i kommunikationen mellem administrationen og kommunens øvrige ansatte. Ifølge kommunaldirektør Claus Steen Madsen er det en tilvænningssag.
– De ansatte i de decentrale enheder har skullet vænne sig til, at der ikke er nogen at gribe fat i inde i administrationen på fredage. Men på sigt skal også medarbejderne på de decentrale enheder have deres arbejdstid taget op til revision. Om alle faggrupper kommer til at køre efter den samme model, som vi indførte i september, er endnu uvist, men der skal ses på, om de kan tilrettelægge deres arbejdstid på en anden måde end i dag, siger han.
– Når man piller ved noget så centralt som arbejdstid, er der mange indgroede vaner, der skal gøres op med. Men i sidste ende gælder det om at indføre den form for arbejdstid, som er mest nyttig, uddyber Claus Steen Madsen
Efterspurgt af pendlere
Der er 94 kilometer eller en time og fem minutters bilkørsel fra Rådhuspladsen i København til Odsherred Kommunes rådhus i Højby. For mange potentielle medarbejdere kan det være en lidt for lang vej til og fra arbejde. Men en fire dages arbejdsuge kan være det, der skal til for at gøre den samlede transporttid overkommelig. Og muligheden for at kunne rekruttere fra større dele af det sjællandske arbejdsmarked var da også en af årsagerne til, at Odsherred Kommune valgte at indføre den komprimerede arbejdsuge.
– I de seneste måneder er der kommet flere ansøgninger til vores opslåede stillinger i administrationen. Vi har fået flere kvalificerede ansøgere, og vi kan rekruttere geografisk set længere væk. Det har tidligere været et problem, fordi vi ligger lidt væk fra alfarvej, fortæller borgmester Thomas Adelskov.
Den komprimerede arbejdsuge med fredagen fri bliver ifølge Thomas Adelskov vægtet højt blandt flere af ansøgerne til kommunens stillinger i administrationen.
– Vi har hørt fra flere kandidater, at den fire dages arbejdsuge har været en stor del af deres overvejelser bag at søge et job hos os. Vi har lige ansat en i økonomiafdelingen, der bor i hovedstadsområdet, som klart angav den fire dages arbejdsuge som en vigtig årsag til at søge jobbet. For kandidaterne spiller det også positivt ind, at det ligger som et fast vilkår i ansættelsen og ikke noget, man skal til at forhandle om, som for eksempel en ugentlig hjemmearbejdsdag, siger Thomas Adelskov.
Gøre sig interessante
Den større fleksibilitet i arbejdslivet, som den kortere arbejdsuge giver, kan ifølge lektor og forsker i arbejdsliv fra RUC, Janne Gleerup, være medvirkende til at gøre Odsherred Kommune mere attraktiv som arbejdsplads.
– Landkommuner, som er udfordrede på rekruttering og fastholdelse, er nødt til at gøre sig interessante på måder, der skiller dem ud. De er nødt til at kunne tilbyde medarbejderne noget andet, end storbykommunerne kan. Jeg tror, at det med at skabe fleksibilitet i forhold til, hvornår man arbejder, og hvor meget rejsetid man skal bruge, er et aktiv. For noget af det, lønarbejderne savner mest, er tid og frihed til selvorganisering af deres liv, siger Janne Gleerup, der følger forsøgsordningen i Odsherred Kommune nøje.
Inden projektet blev skudt i gang, var hun med til at lave en forundersøgelse, der udpegede forventningerne til forsøgsordningen. Forundersøgelsen viste, at medarbejderne havde store forventninger, men at der også var en vis usikkerhed forbundet med at ændre så indgående på arbejdet. Kommunens interne undersøgelse er ifølge Janne Gleerup en indikation på, at der stadig er stor velvilje fra alle parter om, at projektet skal lykkes.
– Der er en pionerånd, som skaber et sammenhold. De ansatte identificerer sig i høj grad med projektet og tager det på sig, siger hun.
Lederne skal tages med
Men forsøget er stadig nyt. Derfor er der stadig udfordringer, der skal adresseres. Noget at være særligt opmærksom på, kan være forsøgsordningen set fra ledelsesperspektiv. Her efterlyser faglig konsulent i HK Sjælland Lena Themsen at lederne var blevet inddraget mere og tidligere i forløbet.
– Den fire dages arbejdsuge lægger op til en højere grad af tillidsbaseret ledelse end tidligere. Derfor er det vigtigt, at lederne bliver inddraget mere i ændringerne af arbejdsstrukturen, siger Lena Themsen.
Ifølge forsker i arbejdsliv Janne Gleerup kan det være et generelt problem, at lederne ikke bliver klædt godt nok på, når der sker ændringer i arbejdsstrukturen.
– Generelt, når man laver omstilling og udviklingstiltag i den offentlige sektor, er der ofte stort fokus på, hvordan man skal adfærdsregulere eller indstillingsregulere medarbejderne til forandringerne, siger hun.
Kommuner, der vil følge Odsherreds eksempel og indføre en fire dages arbejdsuge, kan ifølge Janne Gleerup med fordel tænke lederne med allerede fra starten.
– Nogle gange kommer man til at forsømme at pleje lederne i forhold til, hvilken type understøttelse og sparring de skal have til at forandre den ledelsespraksis, de har. Det er altid en udfordring at få lavet den rigtige ledelsesmæssige understøttelse i sådanne nogle transformationer.
I Odsherred Kommune er man klar over, at lederne fremover skal inddrages mere. Samtidig er man opmærksom på, at der også skal tages hensyn til blandt andre singleforældrenes pressede hverdag. Det er nogle af de punkter, som Odsherred Kommune løbende vil se på under evaluering-erne af den treårige forsøgsordning med den fire dages arbejdsuge.
Forskere, medier og andre kommuner har fået øjnene op for Odsherred Kommunes forsøg med en fire dages arbejdsuge. Kommunaldirektør Claus Steen Madsen kan tydeligt mærke omverdenens interesse.
– Jeg bliver jævnligt kontaktet af kollegaer fra andre kommuner. Der er mange, der er interesserede i at finde ud af, om en fire dages arbejdsuge giver mening i deres kommuner. • masp@kl.dk
##ContentBoxStart##256198##ContentBoxEnd##
YDERLIGERE MATERIALE
-
PDF
DK-4-side-40-43.pdf