Panserbassen har fokus på fællesskabet
tekst Mads Brandsen
##ContentBoxStart##241517##ContentBoxEnd##
Sikkert er det, at Varde næste år får en ny borgmester, da Erik Buhl (V) takker af efter 30 år i kommunalpolitik.
Men hvor Venstre først finder ny spidskandidat til januar, er Socialdemokratiet klar med udfordreren. Han hedder Søren Laulund og er i dag partiets gruppeformand i byrådet. Og han er ikke typen, der selvsikkert fremturer med, at han bryder Venstre-dominansen i kommunen. Det må tiden vise.
Valgprogrammet er ved at blive udarbejdet digitalt sammen med partimedlemmerne, så det kan vi ikke gå helt i detaljer med, men Søren Laulund røber gerne overskrifterne.
– Det bliver en rød dagsorden, hvor fællesskab i mange afskygninger, velfærd for alle, tryghed og ikke mindst klima kommer til at være de store temaer, siger han.
Fair play i valgkampen
Ved KV17 gik han til valg som ”panserbassen med det røde hjerte”, hvilket bragte ham en tur i Go’ aften Danmark på TV 2. Søren Laulunds personlige stemmeantal blev mere end tredoblet sammenlignet med KV13, så han har ikke tænkt sig at droppe sit fængende tilnavn.
– Jeg glæder mig til en valgkamp, der er præget af fair play, og hvor argumenterne er det, der tæller. Vi står os bedst ved at være troværdige og redelige i valgkampen, for jeg er sikker på, vælgerne hurtigt opdager billige tricks. Under sidste valgkamp kørte JydskeVestkysten et faktatjek på nogle af de udsagn, der kom i debatten – og det, tror jeg også, bliver nødvendigt denne gang. Desværre, siger Søren Laulund.
Han abonnerer ikke på den nagelfaste borgerlige holdning om, at skatten ikke må stige. Det kan den godt, hvis det til gengæld kan redde serviceniveauet, mener han.
Det bliver dog nok ikke aktuelt de kommende år, da Varde som følge af udligningsreformen har fået ekstra 50 millioner kroner om året.
– Det giver noget ro, og det har også været rart, at de borgerlige ikke har talt om at sænke skatten. Vi var pressede, og nu betyder de ekstra millioner, at vi ikke behøver sænke serviceniveauet, siger Søren Laulund.
Set med hans øjne er en af udfordringerne lige nu at tiltrække den kvalificerede arbejdskraft, som de lokale virksomheder efterspørger. Her deles vandene også.
– De borgerlige mener, at skatten er det eneste, der tæller. Jeg mener, at gode skoler, børnehaver og plejehjem også er det, der tæller, når folk vælger, hvor de skal bo, siger han.
Som socialdemokrat kan man godt mærke, at Varde i mands minde har haft en Venstre-borgmester.
– Vi har en saglig debat i byrådet, hvor vi også har humoren med. Det er vigtigt, at vi kan finde ud af at være uenige og stadig have det godt med hinanden. Vi har også et godt samarbejde med forvaltningen, men det er klart, at det præger sagsfremstillingerne, at vi har borgerligt styre og har haft det længe. Men vores indspark får trods alt en meget fair behandling i forvaltningen, understreger Søren Laulund.
##ContentBoxStart##260717##ContentBoxEnd##
Natur kontra turisme
Aktuelt er han som medlem af udvalget for plan og teknik meget optaget af Vardes vision for naturen – og for at sikre gode vilkår for turismen i kommunen. To emner, der godt kan karambolere noget med hinanden.
– Vi har en stor naturskat, vi skal værne om, samtidig med at vi giver fornuftige rammer for turisme og erhvervsliv. Det er en balance, vi hele tiden skal følge op på, om vi holder, siger han.
Her er det særligt i sommerhusområderne, der er udfordringer.
– Jeg er optaget af, at vi ikke får for megen masseturisme. Vi har en del rigtig store sommerhuse, der er opført som investeringsobjekter. Huse på op til 300 kvadratmeter, der måske har 20 senge. Det giver jo et markant større aftryk på naturen end et hus med eksempelvis otte senge. Vi vil gerne undgå, at sommerhusene udvikler sig til små hoteller, siger Søren Laulund.
Derfor har kommunen udarbejdet hele tre lokalplaner for et af de store sommerhusområder, Blåvand. Her er det reguleret, hvor store sommerhuse der kan ligge. Men man kan ikke som kommunalbestyrelse bestemme, hvor mange senge der må være i et sommerhus.
Derfor har Socialdemokratiet tænkt kreativt og fundet en anden skrue at stille på: Man kan nemlig stille krav til materialevalget, når der bygges nye huse, og det har partiet fået de øvrige partier med på.
Vælger man at opføre et sommerhus med et tag med teglsten, tagpap, skifter eller andet hårdt materiale, skal taget være lavt, mens bygninger med stråtag må have en hældning på op til 60 grader. Det bremser byggeriet af sommerhuse i to etager, fordi stråtage er en lidt dyrere løsning end andre typer tag.
Søren Laulund kunne dog godt tænkes sig endnu videre rammer.
– Jeg så gerne, at Folketinget skred ind, så vi kan undgå, at sommerhuse bliver til små hoteller. Det kunne også være rigtig godt, hvis vi kunne gøres os nogle erfaringer med det gennem et frikommuneforsøg, siger han og fortsætter:
– Vi vil gerne have kvalitetsturisme, og der er fokus ikke på at øge antallet af overnatninger, men på at øge turisternes forbrug, mens de er her. Fremover bør vi også slå mere på at få danskere til at holde ferie her, da det er langt mere klimavenligt, siger Søren Laulund. • mdbr@kl.dk
YDERLIGERE MATERIALE
-
PDF
DK-21-side-36-37.pdf