
Gud, koster det så meget?
tekst Thomas Kokholm Nielsen
Det er ingen hemmelighed, at det specialiserede socialområde betegnes som ustyrligt for kommunerne. Vækst i diagnoser, prisstigninger på indsatser med videre skaber uforudsigelighed. En rapport, som kommunerne i Region Hovedstaden (KKR) fik udarbejdet for netop at få overblik, viste, at kommunerne samlet brugte 16,4 milliarder kroner på det specialiserede socialområde i 2019. Rapporten, der var udarbejdet af KLK, påpegede, at der samlet var en budgetoverskridelse på fire procent, svarende til 600 millioner det år. Der er store forskelle kommunerne imellem, de, der ligger højest, har overskridelser på 15 procent, mens andre har udgifter under det budgetterede.
I Ballerup Kommune er det netop den udfordring, der fik kommunen til selv at udvikle og indføre et nyt it-system kaldet OS2 BOS og en deraf følgende organisationsændring i forvaltningen for et lille års tid siden. Det ser ud til at have effekt. Mens man i 2019 havde en budgetoverskridelse på 20 millioner kroner – et fast mønster gennem flere år – ser man ud til i år kun at få en overskridelse på omkring en million.
Fidusen ved systemet er, at det tidligt i forløbet giver den enkelte sagsbehandler det økonomiske overblik over, hvad de enkelte indsatser koster kombineret med et socialfagligt overblik over effekten af de enkelte indsatser.
En øjenåbner
Ballerup Kommunes digitaliseringschef Jens Kjellerup har været initiativtager til udviklingen af BOS, der står for Bevilling og Styring.
– Det bedste eksempel på erfaringerne er, at en sagsbehandler, mens hun sidder og arbejder med det udbryder: Gud, koster det så meget? Det er det da ikke værd. Det er jo et fantastisk udsagn. Det siger alt om, at vi er på rette spor, siger Jens Kjellerup.
BOS er et open source-system, hvilket betyder, at alle kommuner kvit og frit kan bruge det.
– Det, systemet gør, er, at det skaber en sammenhængende kæde mellem en paragraf i serviceloven, en indsats, valg af leverandør og den forventede effekt. Det siger også noget om, hvor borgeren kan forventes at være bagefter, og hvilke foranstaltninger der kommer efter. Jeg tænker, at flere kommuner kunne have glæde af det. Jeg siger ikke, at det er et universalmiddel og den eneste måde at gøre det på. Men for os er det et væsentligt bidrag til at få hold på det udgiftsområde, siger Jens Kjellerup.
BOS er udviklet i samarbejde med it-firmaet Magenta og er tilgængeligt i det kommunale open source-fællesskab OS2, som de fleste kommuner er medlem af. Selvom it-systemet og licenserne ikke koster noget, så er det ikke en gratis omgang.
– Det, der koster ressourcer, er ændringen af arbejdsgange, organisation og implementering. Mantraet her har været, at 80 procent af det er organisation, og 20 procent er it-system. Systemet kan sætte retning på organisationsprocessen. Det, der er afgørende, er ledelsens vilje til at forandre organisationen, siger Jens Kjellerup.
Selvom det ser ud til, at Ballerup Kommune allerede har opnået gode resultater, så er det en vedvarende proces.
– Efterhånden som vi arbejder med det, får vi mere data, der kan sige noget om, hvad det er for et forbrug, vi har, og hvilken effekt det har. Den data giver mulighed for fremadrettet at prognosticere og styre budgetter og så videre, siger Jens Kjellerup. • tkn@kl.dk
YDERLIGERE MATERIALE
-
PDF
DK-21-side-34.pdf