Aktuelt
tekst Frederik Overby Vinding
Olympisk optræning
I Vejle har man de sidste to år på handicapområdet arrangeret olympiske lege for borgere på hele området for at motivere dem til at røre sig. Deltagelsen i legene med udlevering af medaljer og pokaler er motivationen for nogle af borgerne. Derfor får alle ansatte i Vejle Kommunes dagtilbud for voksne med handicap nu også en idrætscertificering, så de bedre kan motivere borgerne til bevægelse. Idrætscertificeringen hedder ”Tilpasset idræt og bevægelse” og er idræt og bevægelsesaktiviteter, der er tilrettelagt, så mennesker med nedsat funktionsevne kan deltage uanset fysiske, mentale og sociale evner. Certificeringen sker sammen med PARAsport, som underviser de cirka 50 medarbejdere, der arbejder i områdets dagtilbud for voksne med handicap, i pædagogisk idræt.
1.563
stemmer fik Dansk Folkeparti i Stevns Kommune ved sidste kommunalvalg. Nu har DF-profilen Martin Henriksen, der ikke opnåede genvalg ved folketingsvalget i 2019 meldt sig på banen som borgmesterkandidat i Stevns. Han udfordrer siddende borgmester Anette Mortensen (V), der fik 1.179 stemmer ved sidste kommunalvalg.
Vandsengen vender tilbage
Nu kan personer med udviklingshæmning slappe af med kugledyner og vandsenge. Et nyt sanserum skal give personer med udviklingshæmning i Næstved Kommune større livskvalitet. Cassiopeia er Næstved Kommunes nye aktivitetstilbud til mennesker med Prader-Willi Syndrom (PWS), der er særligt ramt af neuropsykologiske udfordringer og lider af et konstant højt stressniveau. Sanserummet skal give brugerne en mulighed for at trække sig tilbage, hvis de mister kontrollen eller har brug for at generere ny energi. Rummet er indrettet med blandt andet kuglestole, kugledyner, vandseng, sansedyr, musik og afstresningspuder samt lys og lyd. Alt sammen elementer, der har til formål at skabe ro i nervesystemet og afspænde kroppen. Projektet er finansieret med 100.000 kr. fra TrygFonden.
Hvad er din undskyldning?
I Roskilde gider man ikke se på affald, der ligger og flyder i naturen og på gader og stræder. Så nu har nogle af byens skraldespande fået vinterfrakker på, så undskyldningen om, at de var svære at finde, ikke duer længere. Kommunen håber, at alle vil hjælpe med at sortere affaldet i byrummet, ligesom man også skal gøre det hjemme. Ud over at tage en affaldspose med i lommen kan man også låne gribetænger og poser ved Roskilde Oplevelseshavn og samle affald, når man alligevel går tur langs med kysten.
Pak kanonslagene væk
Husk brillerne, og pak de store bomber væk. ”Fyrværkeri er flot – MEN!” hedder fyrværkerikampagnen, der igen i år gennemføres i 5. klasser landet over. Formålet er at minimere antallet af fyrværkeriskader blandt børn og unge, og i løbet af kampagnens hidtil 19 år er det lykkedes: Antallet af skader er faldet markant siden 2001. Det gælder også i Esbjerg: ”I de senere år har børnene heldigvis slet ikke optrådt i skadestuernes fyrværkeristatistikker. Vi tillader os at mene, at det er vores præventive indsats i forhold til fyrværkeri, der har effekt”, siger SSP-konsulent Morten List Christensen, der er koordinator for kampagnen i Esbjerg Kommune.
Rød med blå på
Gladsaxes borgere har fået endnu en grund til at tage ud og nyde den smukke natur. ”Smuk Rødblad” hedder den sjældne og truede svampeart, der har rød i navnet, men som har blå nuancer. Den er fundet for første gang i Gladsaxe Kommune ved Radiomarken i Bagsværd. ”Den blå svamp er lillebitte, men lyste op på en træstub i den mørke skovbund. Det gav et sus i kroppen, da jeg fik øje på den. Både fordi den er sjælden og truet, men også fordi den virkelig lever op til sit navn,” siger naturmedarbejder Anders Adams, der gjorde fundet. I Gladsaxe indarbejdede man i 2018 FN’s Verdensmål for bæredygtig udvikling i sin kommunestrategi. Gladsaxe Byråd vedtog samme år strategien Vores Grønne Gladsaxe. Med den arbejder Gladsaxe blandt andet for at forbedre levesteder og spredningsmuligheder for planter og dyr.
Pas på fingrene, når du leger med laser
Vil du 3D-printe eller skære med laser? Så kan du rykke til Lolland Kommune. Det er nemlig en af de kommuner, der har fået bevilget 5,6 millioner kr. af Villum Fonden til at etablere de såkaldte makerspaces, der kan anvendes af både elever på folkeskoler, ungdomsuddannelser og øvrige borgere. Et makerspace er et teknologisk undervisningsværksted, der kobler innovation, pædagogik, teknologi og indretning. Her møder det analoge håndværk den nye teknologi, og der er for eksempel mulighed for at arbejde med digitale teknologier som laser cutter og 3D-print. Udover at være et sted, hvor man kan give kreativiteten frit spil, så er midlerne også til at kompetenceudvikle medarbejdere i kommunen, så de kan undervise i de nye teknologier.
Kom indenfor, æblemand
Der blev sunget ”æblemand” og råbt højt hurra, da børnene i Børnehaven Beatesmindevej i Aalborg modtog 12 frugttræer og buske. Og lige så snart rådmand Mai-Britt Iversen (S) havde klippet den røde snor til den ny frugthave, gik børnene straks i gang med at vande de nye træer. Beatesmindevej er bare en af de børnehaver, der får frugt i haven. Det er en donation fra Landal GreenParks, der gør det muligt for ”Plant et Træ” at overrække frugthaver til 15 daginstitutioner i Aalborg Kommune.
”Vores mål i Plant et Træ er at plante et træ for hvert eneste barn i Danmark, og siden vi blev stiftet, har vi plantet 1,5 mio. træer”, siger Mette Døssing fra Plant et Træ.
Gå Skridsikkert
Nu får de ældre i Gladsaxe Kommune blandt andet bedre mulighed for at vide, hvordan skridhæmmende sokker kan hjælpe med balancen, når man er ude på den daglige spadseretur. Og det er ikke det eneste gode råd, de ældre kan få. I Gladsaxe har man nemlig besluttet at udgive et blad med navnet 60+. Bladet vil have artikler, der er specifikt målrettet til det ældre segment, og vil blive postomdelt til alle kommunens borgere, der er fyldt 60 år. I det første nummer kan man blandt andet læse en artikel om, hvordan skridhæmmende strømper forebygger fald blandt ældre.
YDERLIGERE MATERIALE
-
PDF
DK-21-side-28-29.pdf