
KL: Flytning af handicapområdet højner ikke kvaliteten
tekst Mads Brandsen
Fjern handicapområdet fra kommunerne, der ikke har den tilstrækkelige faglige tyngde, og som begår talrige fejl i sagerne.
Det er essensen af et borgerforslag, der efter nytår bliver behandlet i Folketinget, da det har rundet 50.000 underskrivere.
Men det vil ikke være nogen god idé at placere området et andet sted – hos regionerne eller staten, sådan som forslagsstillerne foreslår, siger formanden for KL’s socialudvalg, Viborgs borgmester Ulrik Wilbek (V).
– Alle fejl i sagsbehandlingen er en fejl for meget. Det er hævet over enhver tvivl. Men det er svært at se, hvordan det at flytte sagsbehandlingen fra en myndighed til en anden skal kunne forbedre kvaliteten. Kommunerne har ansvaret for at hjælpe borgere med handicap i rigtig mange af livets forhold, og personalet gør en kæmpe indsats for at løfte opgaven, siger han.
I stedet foreslår han mere regelforenkling på området, så det bliver ”mere forståeligt for borgerne” og ”nemmere at administrere efter for personalet.”
– I KL vil vi meget gerne samarbejde med alle aktørerne på området om, hvordan vi kan styrke retssikkerheden. Vi har blandt andet sat gang i et samarbejde med Danske Handicaporganisationer om borgerinddragelse, og i starten af det nye år vil vi afholde en række webinarer, som blandt andet skal munde ud i nogle fælles anbefalinger, lyder det fra Ulrik Wilbek.
I Folketinget mener Venstres handicapordfører Marie Bjerre heller ikke, at en flytning af handicapområdet er svaret på bedre sagsbehandling.
– Venstre forstår, hvorfor borgerforslaget rejses, og vi deler også bekymringen om den manglende retssikkerhed i kommunerne. Vi er heller ikke afvisende overfor at diskutere, om nogle områder kunne være placeret bedre, hvilket evalueringen af området gerne skulle gøre os klogere på. Men vi mener ikke, at man det løser de grundlæggende udfordringer med retssikkerheden at centralisere og flytte hele området længere væk fra borgerne, skriver hun i en kommentar til Nyhedsmagasinet Danske Kommuner.
Hos Enhedslisten er handicapordfører Jakob Sølvhøj godt tilfreds med, at borgerforslaget nu snart bliver behandlet i Folketinget.
– Jeg forstår til fulde kritikken af kommunernes håndtering af handicapområdet. Vi ser masser af fejl i sager, som ikke påklages og masser af fejl i sager, der ryger videre til Ankestyrelsen. Vi tænker umiddelbart, at der skal flyttes opgaver fra kommunerne, men vi har ikke lagt os endeligt fast på hvordan og hvorledes. Men jeg tror, at regionerne skal spille en større rolle, og at staten skal i væsentlig højere grad skal bidrage til finansieringen, siger han.
Jakob Sølvhøj er også tilbøjelig til at give forslagsstillerne ret i, at der siden 2007, hvor kommunerne overtog handicapområdet fra de tidligere amter, er sket en afspecialisering af området – og at kassetænkningen er kommet til at fylde mere.
– Jeg synes ikke, der kan være tvivl om, at der træffes for mange afgørelser baseret på økonomi snarere end hensynet til borgerne, siger han.
Det vides endnu ikke, hvor tidligt i det nye år, borgerforslaget bliver behandlet i Folketinget. mdbr@kl.dk