
Her er listen: Disse ti forbrændingsanlæg skal lukkes
tekst Mads Brandsen
Der er nu sat navne på de ti forbrændingsanlæg, der skal lukkes for at tilpasse den samlede kapacitet på landsplan til den nye virkelighed, hvor stadig mere affald skal genanvendes.
Planen tager både hensyn til hvad der er bedst for klimaet og bedst for samfundsøkonomien, lyder det fra KL’s formand Jacob Bundsgaard (S), der ikke lægger skjul på, at opgaven ikke har været let.
– Alternativet er en model baseret på udbud og konkurrence, og det mener vi ikke er den rigtige løsning, da der er tale om samfundskritisk infrastruktur. Derfor har vi påtaget os opgaven og står nu med en faglig plan, der peger på, at der i 2030 kan opnås en klimaeffekt på 0,5 millioner tons CO2 og en økonomisk effektiviseringsgevinst på samlet 600 millioner kroner, siger han i en pressemeddelelse.
Det fulgte af den politiske aftale om fremtidens affaldssektor, som Folketinget indgik før sommerferien, at de mindst effektive og mindst miljørigtige anlæg skal lukkes. Den færdige liste tager ifølge KL også højde for, at affald skal transporteres længere i fremtiden som følge af lukningerne af forbrændingsanlæggene.
Dansk Affaldsforening kvitterer i en pressemeddelelse for listen, som man kalder "et første skridt".
– Nu er det op til staten og Folketinget, om de vil gribe denne mulighed, der nu er præsenteret. Vi ser frem til det næste skridt, som i så fald vil indebære en proces mellem anlæg og kommuner i foråret, siger Mads Jakobsen, der er formand for Dansk Affaldsforening.
Listen skal nu drøftes politisk med staten og kommunerne. Først i løbet af sommeren 2021 vl listen være endelig. mdbr@kl.dk
Disse anlæg skal være taget ud af drift i 2030
ARGO (Roskilde)
MEC Bioheat & Power (Holstebro)
I/S Norfors (Hørsholm)
Affaldsselskabet Vendsyssel Vest (Hjørring)
AffaldPlus (Slagelse)
Sønderborg Kraftvarme I/S
Aars Fjernvarme
Svendborg Kraftvarme A/S
Hammel Fjernvarme
Bornholms Affaldsbehandling
Kilde. KL