
Nu starter slaget om OK21: KL og FF har udvekslet krav
tekst Jon Kirketerp Jørgensen
Da klokken rundede 15.30 i dag tirsdag lød det officielle startskud til forhandlingerne om en fornyelse af overenskomsterne for omkring 500.000 kommunalt ansatte. KL og Forhandlingsfællesskabet (FF) har nemlig i dag udvekslet krav inden det første politiske møde på fredag i denne uge.
KL vil ifølge en pressemeddelelse udsendt i dag have fokus på rekrutteringsudfordringer og fastholdelse af erfarne medarbejdere.
– Vi har en stor opgave med at sikre tilstrækkeligt med hænder på især ældre- og sundhedsområdet både aktuelt og i årene, der kommer. Derfor skal vi fortsætte det gode samarbejde med de faglige organisationer om at gøre faget som social- og sundhedsmedarbejder mere attraktivt – også lønmæssigt. Derudover skal vi kunne rekruttere og fastholde dygtige velfærdsledere til at stå helt ude i frontlinjen ved borgerne og sikre, at den service, vi leverer, er af høj kvalitet. Og endelig har vi et tema med til forhandlingerne om at se på grupper med lav pensionsprocent, så vi sammen sikrer, at vi har et robust pensionssystem, som er let at administrere, siger Michael Ziegler (K), der er KL's forhandlingsleder.
Arbejdsgiverorganisationen KL, der repræsenterer de 98 kommuner i forhandlingerne, vil desuden arbejde for, at en fornyelse af overenskomsten bidrager til, at flere erfarne ansatte bliver længere tid på arbejdsmarkedet, siger Michael Zieglers forhandlingsmakker Steen Christiansen (S).
– Omkring hver fjerde medarbejder i kommunerne er 55 år eller derover. Og bare inden for de næste fem år vil 46.000 kommunale medarbejdere gå på efterløn eller pension. Vi har brug for de kompetencer, som vores erfarne medarbejdere har. Men seniorer er ikke ens, og løsningerne er derfor mange. Det skal vores overenskomster og aftaler kunne rumme, siger Steen Christiansen.
FF: Der er penge til godt resultat
På lønmodtagernes side repræsenterer Forhandlingsfællesskabet og dets formand Mona Striib omkring en halv million offentligt ansatte fordelt på 51 faglige organisationer.
– Corona har vendt op og ned på mange ting i år. Det gælder også vores forberedelser til OK21. Men vi er ambitiøse, klar og forventer, at arbejdsgiverne også er det – med en ordentlig økonomisk ramme under armen. Det er nødvendigt, hvis vi skal kunne se ind i en treårig overenskomstperiode, som arbejdsgiverne ønsker, siger Mona Striib.
Forhandlingsfællesskabet kræver, at de generelle lønstigninger, som KL og FF skal forhandle om, som minimum følger reallønnen og følger med lønudviklingen i den private sektor. Desuden vil FF have penge sat af til et lavt- og ligelønsprojekt, ligesom der skal være penge til organisationsforhandlingerne, der foregår sideløbende med forhandlingerne om den generelle overenskomst.
Dertil kommer, at FF vil have styrket indsatsen for fastholdelse af seniorer og en styrket indsats for arbejdsmiljøet.
– Der er i den grad brug for, at OK-21 også er med til at udvikle attraktive arbejdspladser i kommuner og regioner. Der var i forvejen et højt arbejdspres – så kom coronaen og strammede grebet endnu mere. Alle faggrupper har udvist stor fleksibilitet under Covid-19 og sikret, at den offentlige sektor har fungeret til gavn for borgerne og velfærden. Vi er med på, at der er større usikkerhed om økonomien end normalt. Men vi anerkender ikke, at der kun skulle være økonomi til et magert resultat. Vi skylder vores medlemmer et ordentligt resultat, siger Mona Striib, der også er formand for FOA.
KL: Stram økonomi
På KL' side af forhandlingsbordet ser verden umiddelbart en smule anderledes ud. Her lyder budskabet nemlig, at den økonomiske ramme vil blive til den stramme side.
– Forhandlingerne vil uden tvivl blive påvirket af coronakrisen, og tiden er derfor ikke til de store revolutioner. Vi er nødt til at være realistiske omkring, hvad der kan lade sig gøre rent økonomisk, og set fra vores stol er økonomien til den stramme side. Derfor skal vi bruge disse forhandlinger på at finde strategisk kloge og holdbare løsninger på de udfordringer, vi står med, så vi til hver en tid kan levere den bedste service til borgerne, siger Michael Ziegler, der har tjansen som forhandlingsleder i kraft af sin post som formand for KL's løn- og personaleudvalg.
Forhandlingerne mellem KL og FF om den generelle overenskomst for de kommunalt ansatte løber efter planen indtil midten af februar. Herefter skal aftalen til afstemning blandt FF's medlemmer. Sideløbende foregår forhandlingerne mellem KL og de faglige organisationer, der repræsenterer hver sine medarbejdergrupper. De skal efter planen være færdige i slutningen af februar. Herefter skal også disse aftaler til afstemning blandt medlemmerne.
KL's krav i sin helhed kan læses på KL's hjemmeside. Forhandlingsfællesskabets ditto kan læses på FF's hjemmeside. jki@kl.dk