
Støttepartier og Ældre Sagen skuffede over "skrabet" finanslovsforslag
tekst Mads Brandsen
200 millioner kroner om året i 2021 og i 2022.
Det er hvad regeringen med sit finanslovsforslag lægger op til at bruge på et ”løft af kvaliteten i den kommunale ældrepleje gennem kompetenceudvikling og en styrket opfølgningsindsats, der skal understøtte kvalitet og løbende faglig læring i ældreplejen.”
Dermed vil regeringen tage bedre hånd om ikke mindst de mest sårbare og plejekrævende ældre, sagde finansminister Nicolai Wammen (S), da han mandag middag fremlagde regeringens forslag.
– Vi har alle oplevet de hjerteskærende billeder af ældre, der ikke har fået den pleje, de skal have. Som alle i Danmark har fortjent. Det kan vi ikke være bekendt som samfund. Det er ikke kun et spørgsmål om penge. Det er også et spørgsmål om kultur og ledelse. Vi vil med den her finanslov løfte ældreplejen. Pengene skal gå til at øge fagligheden og en ekstra indsats, sagde han.
Men fra flere fronter lyder det nu, at 200 millioner slet ikke er nok.
Hos støttepartiet SF havde finansordfører Lisbeth Bech-Nielsen forventet noget mere.
– Vi havde forstået det sådan, at specielt Else-sagen fik alles øjne op for, at der virkelig mangler noget. Men det her er et udspil, og ældreområdet er en af vores prioriteringer, siger hun.
Det vil man også kunne se i SF’s eget finanslovsudspil, der præsenteres i næste uge.
Enhedslistens finansordfører Rune Lund har bemærket, at regeringen har en "krigskasse" til fremtidige corona-udgifter. Men hvor er "velfærdskassen" blevet af, spørger han.
– Det er et meget skrabet forslag, regeringen har lagt frem. Både når man ser på forhandlingsreserven og på de forslag, regeringen kommer med. Det er alt for uambitiøst, at man ikke har fokus på at genoprette velfærden. Det havde jeg forventet – ikke mindst på ældreområdet, siger Rune Lund.
Enhedslisten kommer til at kræve flere penge til ældreområdet, men har endnu ikke lagt sig fast på partiets krav. Partiet er dog åbent for at finde flere penge til velfærd, eksempelvis ved at rulle afgiftslettelser tilbage.
Bjarne Hastrup, der er direktør for Ældre Sagen, er heller ikke imponeret. De 200 millioner kroner rækker ikke engang til en kursusdag pr. ansat, bemærker han.
– Vi regnede med, at det skulle være de ældres finanslov. Derfor er vi slemt skuffede. Det her er en tynd kop te, og den medarbejder, der er alene med 40 beboere på et plejehjem får ikke meget ud af de få ekstra penge til kompetenceudvikling, siger han.
Ældre Sagen vil nu forberede et udspil op til det ældretopmøde, som sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) indkaldte til efter afsløringen af sagerne om omsorgssvigt på plejehjem i Aarhus og Randers.
– Der bliver en regning, og regeringen får ikke lov til at løbe fra den, hvis det står til os, siger Bjarne Hastrup. mdbr@kl.dk tkn@kl.dk