
Kan det ske i Tønder, kan det ske hvor som helst
tekst Mads Brandsen
Det er en lettet og fattet mand, der tager imod på borgmesterkontoret på Tønder Rådhus.
Vi møder Tønders borgmester Henrik Frandsen (V) halvanden uge efter et på alle måder spektakulært opstillingsmøde, der grundet corona-restriktionerne blev afholdt som et drive-in møde på en mark uden for Agerskov. På mødet fravalgte et snævert flertal af medlemmer af Venstre i Tønder Kommune Henrik Frandsen som borgmesterkandidat til fordel for den politisk uerfarne Martin Iversen.
Forud er gået flere års beskyldninger mod Henrik Frandsen om alt fra vennetjenester, manglende fokus på erhvervslivet og en større budget-overskridelse.
##ContentBoxStart##258693##ContentBoxEnd##
– Jeg har ikke været med i et større interview i Danske Kommuner før, siger Henrik Frandsen, så det næsten lyder, som om han savner at tale med journalister.
Det er nu ikke helt tilfældet, for det har der været meget af på det sidste. Men han har indvilget i at give sin version af, hvordan det egentlig kunne gå til, at han er blevet væltet af sine egne.
Gennem det sidste halvandet til to år har Henrik Frandsen været genstand for det, han kalder en bevidst strategi og modkampagne. Det stod klart for ham, at det på et tidspunkt ville komme til et opgør, når der skulle vælges spidskandidat til kommunalvalget i 2021.
Skæbnesvangert skolebyggeri
Særligt en by i kommunen er tæt koblet sammen med opgøret. Stationsbyen Skærbæk 26 km nord for Tønder. Her bor Henrik Frandsen. Og det gjorde den tidligere formand for Venstres kommuneforening også. Han blev væltet for to år siden.
– Det er ret tilfældigt, at han er formand, da jeg bliver borgmester. Først ville de af med ham, og dernæst ville de af med mig. Man får italesat, at det går rigtigt dårligt i Tønder, selv om det ikke passer. Det går faktisk rigtigt godt. Vi har ikke en dårlig økonomi, fortæller Henrik Frandsen.
Kampagnen mod dig bygger altså på falske præmisser?
– Ja, hvis det skal lykkes at vælte en borgmester, der har fået flere personlige stemmer end nogensinde før i Tønder, og som er vellidt, så bliver du nødt til at skabe en fortælling over lang tid for gradvist at slide ham op. Det gør, at man kan legitimere at tage affære. Det er de lykkedes med. Men de har ikke slidt mig op.
Det er da vildt, er det ikke?
– Jo, det er ret vildt. Jeg havde aldrig nogensinde troet, vi skulle opleve sådan et forløb i Tønder. Kan det ske her, kan det ske alle steder. Men jeg har det fint med det. Jeg skal bare videre. Jeg vil ikke være bitter. Det har man ikke lov til som borgmester, siger Henrik Frandsen.
For at finde kimene til striden i Tønder skal vi tilbage til 2016, hvor borgmester Laurids Rudebeck pludselig dør, 56 år gammel. Henrik Frandsen overtager borgmesterposten 14 dage senere og arver her en varm kartoffel: Renovering eller nyopførelse af en skole i Skærbæk.
Sagen var sat på dagsordenen før Rudebecks død, men Henrik Frandsen valgte at skubbe sagen, da han ikke ville lægge ud med en sag fra sin egen hjemby.
Socialdemokratiet blev imidlertid utålmodigt og krævede sagen på dagsordenen. Venstres gruppe var delt midt over. Den ene halvdel ville have en ny skole, mens de andre ville renovere den gamle. Det endte med et nybyggeri, som indtil videre blev 20 millioner kroner dyrere end de 90 millioner, byrådet nikkede til. Nyheden om budgetoverskridelsen kom i maj.
– Pludselig kunne man finde en måde at holde opstillingsmødet forsvarligt på, siger Henrik Frandsen.
##ContentBoxStart##258696##ContentBoxEnd##
Nu må der komme ro
Midt i al balladen har Venstre i Tønder fået vokseværk. Kommuneforeningen er gået fra omkring 650 til 1.000 medlemmer. Det har ført til spekulationer om, hvorvidt der er tale om et regulært kup, hvor de mange nye medlemmer har stemt på Martin Iversen.
Er du blevet kuppet?
– Nej. Jeg vidste jo godt, hvad der ville ske. Så det vil jeg ikke kalde det, siger Henrik Frandsen, der dog stadig mener, at det er nye medlemmer, der tippede flertallet i Martin Iversens favør. Han fik 305 stemmer, mens Henrik Frandsen fik 286.
– Jeg har rigtig mange folk omkring mig, der ikke er særlig tilfredse med situationen, partiet er havnet i. Jeg er ikke forladt på nogen måder. Derfor er det til at overleve. Jeg har fået mere spillerum.
Den næste politiske udfordring for ham bliver at lande et budgetforlig for 2021. Men det bliver ikke svært, spår han.
– Jeg tror ikke, der er nogen, der vil have mere uro end højst nødvendigt. Venstre har også en interesse i at signalere til den måbende befolkning i kommunen, at vi er i stand til at føre ordentlig politik. Hvis jeg var lederen af den anden fløj, ville jeg gøre, hvad jeg kunne for at signalere ro, siger han.
Siden kampvalget har flere af Venstres byrådsmedlemmer meddelt, at de ikke ønsker at genopstille. Først formanden for teknik- og miljøudvalget, Bo Jessen, der har været byrådsmedlem i 23 år.
– Jeg brænder stadig for politik. Jeg kan bare ikke være en del af Venstre fremover, og som det ser ud lige nu, kan jeg heller ikke stemme på partiet til kommunalvalget, siger Bo Jessen, der bruger ordet ”hetz” om det, Henrik Frandsen har været udsat for.
– Han er blevet chikaneret på en måde, der slet ikke er i orden. Når jeg taler med borgere, er de godt tilfredse. Der sker noget, der er styr på økonomien og udviklingen, men der sidder nogle folk og hidser hinanden op i læserbreve og på Facebook. Der er en tendens til, at de utilfredse har meldt sig ind i Venstre og er kommet til at dominere partiet, siger han.
Heller ikke kultur- og fritidsudvalgsformand René Andersen (V) vil genopstille, fortalte han sidst i juli til JydskeVestkysten.
Tror ikke på Martin Iversen
Selv om dønningerne efterhånden har lagt sig efter dramaet, lægger Henrik Frandsen ikke skjul på, hvem der er borgmester helt frem til udgangen af 2021. Det er han. Og det betyder også, at Martin Iversen indtil videre har fået nej til at deltage i byrådsgruppens møder.
– Det bliver i hvert fad ikke med mig, men det er gruppens afgørelse. Den nye spidskandidat er ikke valgt til andet end spidskandidat. Det går jeg ud fra, man har taget i betragtning, da man valgte ham. De halvandet år, jeg har tilbage som borgmester, bliver det mig, der lægger linjen. Jeg har det folkelige mandat, siger Henrik Frandsen og fortsætter:
– Jeg tænker, det er ret alvorligt for Martin Iversen, at han slet ingen erfaring har. Kommuneforeningens formand er også ret grøn. Det er et svært projekt, for så enkelt er det heller ikke at blive borgmester. Det er ikke det bedste afsæt, han har.
Hvordan er dit forhold til Martin Iversen?
– Vi er jo ikke venner. Det har vi heller aldrig været, men vi har samarbejdet førhen. Jeg forsøgte at lave et bredt erhvervssamarbejde, som han blev ved med at modarbejde.
Hvordan tror du, valget vil gå?
– Det bliver spændende. Min forudsigelse er, at Martin Iversen ikke bliver borgmester. Venstre vil gå tilbage, og folk i Tønder bemærker også, at Socialdemokratiet har medvind for tiden. Det er sket før, at Tønder ikke har haft en Venstre-borgmester, og det har været, når Venstre ikke har været enig med sig selv.
Hvad med din egen fremtid?
– Jeg vil stadig være politisk til stede i Tønder efter valget, hvor jeg går efter en fremtrædende post.
Så du bliver borgmester igen?
– Jeg har et fuldtidsjob i dag. Det regner jeg også med at have på den anden side. Så har jeg ikke sagt for meget.
Hvilket parti vil du stille op for?
– Jeg stiller op til valget, svarer Henrik Frandsen afvæbnende.
Har tanken om at forlade politik ikke strejfet dig?
– Jo da. I et øjebliks trods. Men så er det, man tager en god nats søvn og stiller sig selv spørgsmålet igen. Jeg er blevet ret hårdhudet. Mange har en lettere tilværelse end min, men jeg er ikke der, hvor mit politiske virke skal slutte her. Jeg følte en stor lettelse, da opstillingsmødet var overstået. Jeg havde det, som om jeg endelig var fri. Nu skal jeg ikke længere gå og please en masse mennesker, der helst vil stikke en dolk i ryggen på mig. mdbr@kl.dk
YDERLIGERE MATERIALE
-
PDF
DK-13-side-32-34.pdf