Jeg har taget mit ansvar, men har også taget alle andres ansvar
tekst Mads Brandsen
Juli var både ensom og opslidende for Jette Skive (DF), der som mange andre havde planlagt at holde ferie. Det blev der ikke meget af.
Som sundheds- og omsorgsrådmand i Aarhus var det nemlig hende, der måtte tage kuglerne, da TV 2-dokumentaren om omsorgssvigt på plejehjemmet Kongsgården i Aarhus og Huset Nyvang i Randers så dagens lys.
Opslidende, fordi medieinteressen var enorm – og ensom, fordi man i Randers håndterede sagen helt anderledes.
– Jeg er superglad for, at Randers omsider er kommet på banen. Dem har jeg savnet i et halvt år, hvor de har siddet på hænderne. Jeg har taget alle kuglerne, hvilket var rimelig ubehageligt. Havde det kun været Aarhus, så skal jeg nok stå på mål, men det her er et fælles ansvar. Det er jeg glad for, at ministeren (sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S), red.) også har kunnet se. Det har knebet mere med KL’s formand og borgmesteren. Han har ikke været helt i trit med sit parti, lyder det fra Jette Skive.
Selv om det først efter et droppet fogedforbud lykkedes TV 2 at vise dokumentaren, har den martret Jette Skive siden hun så den i februar i en ikke helt færdigklippet version.
– Da jeg havde set ti minutter, havde jeg set nok til at vide, at der skal handling til. Jeg blev siddende og så den færdig, og samlede min ledelse her på kontoret og sagde, hvad jeg mente om den, fortæller hun.
På mødet kunne hun ikke holde tårerne tilbage.
– Jeg græd. Rigtig meget. Det berører mig og gør mig ulykkelig, at sådan noget kan ske, siger Jette Skive med bævende stemme og blanke øjne.
– Det er så uværdigt, som det kan blive. Jeg har ansvaret, men jeg kan jo ikke se, hvad der sker bag en lukket dør.
En masse følelser
Man kan tydeligt mærke på Jette Skive, at følelserne sidder uden på tøjet.
– Jeg sidder tilbage med en følelse af bitterhed, af vrede og af uretfærdighed. Jeg har taget mit ansvar, men jeg har også taget alle andres ansvar. Det har været ensomt.
Jette Skive har også skammet sig. Det har mange fortalt hende, at hun ikke skal – men følelsen bliver ved med at være der.
– Jeg har skammet mig over, at jeg ikke har set, at de folk, jeg har længere ude i periferien ikke har været dygtige nok til at se de brodne kar. Det er dem, der kender personalet - ikke mig. Nu har jeg sat tommelskruer på hele vejen igennem. Vi skal have personale, der er ordentligt uddannede og nogle ledere, der kan se det her og tager ansvaret.
Sagen har fået personalemæssige konsekvenser for i alt 26 medarbejdere. 13 har været til tjenstlige samtaler, syv har fået påtaler, fem har fået skriftlige advarsler og en er blevet bortvist.
Hvis man skal sige det lidt groft, er denne sag så ikke sådan en øjenåbner, der skal til for at det hele kan blive bedre?
– Jo, det tror jeg, men jeg begræder dybt, at det er sådan. Alle har vasket hænder. Det er faktisk kun sundheds- og ældreministeren og Dansk Folkeparti, der har stået fast. Og i Dansk Folkeparti er vi sandelig ikke blevet belønnet for det. Vi er blevet kaldt et pensionistparti. Der er så mange på den røde fløj, der burde skamme sig her.
Det gælder vel også i Aarhus Byråd?
– Ja, alle har vasket hænder. Vi har sparet 300 millioner kroner på hele ældreområdet de sidste ti år. Det svarer til 6-700 medarbejdere. Nu har vi strammet så meget, at det ikke kan blive ved. Jeg har en dygtig direktør, der har arbejdet indenfor rammerne, mens andre magistratsafdelinger har sprunget rammerne og fået tilgivelse. Jeg overvejer at gøre det samme, for kan ikke blive ved med det her, siger Jette Skive.
##ContentBoxStart##258699##ContentBoxEnd##
Klar med millionkrav
Der er ifølge hende brug for at løfte ældreområdet i Aarhus med 170 millioner kroner.
– Jeg har hørt hele byrådet sige, at vores ældre skal have en værdig alderdom. Det koster penge, og med 170 millioner kroner når vi et godt stykke. Derfor forventer jeg, at jeg får det igennem. Ellers lever mine kolleger i byrådet ikke op til det, de har sagt under denne sag. Magnus Heunicke sagde også forleden i TV 2, at han ikke kommer til at spare på ældreområdet, siger hun.
Men egentlig mener Jette Skive også, at byrådet selv burde kunne finde pengene.
– Uden at blinke gav partierne 116 millioner kroner til klima sidste år. Derudover kom der 130 millioner til socialafdelingen, der har overskredet budgettet, siger hun.
Dansk Folkeparti stod som det eneste parti uden for budgetforliget for 2020, der som det eneste egentlig løft af ældreområdet indeholdt 8 millioner kroner til mere tid i hjemmeplejen. Derfor mener Jette Skive, at byrådet får det, det har villet betale for.
– Byrådet har stået på nakken af mig og forlangt et vist serviceniveau. Sådan som landet ligger kan vi ikke både forlange, at personalet sætter sig ned og holder de ældre i hånden og samtidig bader dem på præcis 20 minutter. Jeg prøver ikke at retfærdiggøre det, vi ser i dokumentaren, men der er grænser for hvad man kan for det budget, vi har i dag, siger Jette Skive.
Forløbet har lært hende at skille venner fra fjender i byrådet. Nogle har vist sig ikke at være rigtige venner, mens særligt et byrådsmedlem har været der for hende, nemlig Peter Sporleder (K).
– Vores venskab betyder alverden for mig. Vi har været venner siden han gik ind i politik. Der har jeg haft en skulder at græde ud ved. Og så har jeg fået en enestående hjælp fra Dansk Folkepartis ledelse, siger Jette Skive.
Hun nærer stor veneration for sit parti, som hun har været medlem af siden januar 1996. Også set i det lys smerter sagen hende.
– Mit parti har ikke fortjent det her. Jeg har så ondt af Kristian Thulesen Dahl (DFs partiformand, red.), at han skal det her igennem også. Men vi har støttet hinanden og lovet hinanden, at der forhåbentlig kommer bedre tider efter det her. Kristian sagde engang til mig, at han håbede, jeg ville blive en synlig rådmand. Det har jeg levet op til, også i KL-regi, men det var jo ikke lige denne slags synlighed, vi ville have, siger hun.
Forude venter en ændring i organisationen, som Jette Skive af personalemæssige grunde ikke kommer nærmere ind på.
– Der er langt til toppen i systemet. Også for langt. Så det gør jeg kortere nu. Jeg er sikker på, det bliver til det bedre, siger hun.
Hvorvidt hun så selv kommer til at følge det helt til dørs, er endnu ikke afklaret. Efter en hård valgkamp i 2017 sagde hun, at det var hendes sidste periode, men hun åbner hun en kattelem:
– Vi har først opstillingsmøde til foråret, så min fremtid er ikke afklaret endnu, siger hun.
Danske Kommuner har forelagt den fremførte kritik af Randers Kommune og Aarhus’ borgmester Jacob Bundsgaard for parterne. Ingen af dem er vendt tilbage på vores henvendelse. mdbr@kl.dk