Langeland risikerer at komme under skærpet tilsyn
tekst Mads Brandsen
Opdateret kl. 14.36 med kommentar fra jobcenterchef Torben Lønberg.
Langeland Kommune har for mange borgere på offentlig forsørgelse.
Det mener Beskæftigelsesministeriet, der placerer økommunen som nummer 94 ud af 98 i vurderingen af hvor mange borgere, der burde være på offentlig forsørgelse i landets kommuner.
Derfor holder ministeriet nu ekstra øje med Langeland det næste års tid. Hvis ikke kommunen forbedrer sig, ender den under skærpet tilsyn.
Det både bekymrer og ærgrer René Larsen (S), der er formand for beskæftigelses-, uddannelses- og integrationsudvalget.
– Vi skal helst undgå at komme under skærpet tilsyn – det er klart. Udfordringen er, at vi har fået flere ledige – og at vi samtidig har flere end vi burde have ifølge ministeriet, siger han.
Han er ikke begejstret for opgørelsesmetoden.
– Benchmarkingen omfatter ikke fleksjob og førtidspensioner. Det giver en skævhed, for vi har faktisk gjort en indsats her. Blandt andet med minifleksjob, som de fleste er glade for, fordi de bibeholder tilknytning til arbejdsmarkedet. Men det får vi ingen kredit for. I stedet går ministeriet op i hvor mange samtaler, vi afholder. Ikke kvaliteten af dem, men antallet, siger han.
Og nok så vigtigt: Benchmarkingen tager ikke højde for tilflytningen til kommunen.
– Vi har den største tilflytning af folk på offentlige ydelser i hele landet. Det er en særlig udfordring. Vi kan også samtidig konstatere, at vi har en forholdsvis stor andel af unge, der flytter til Langeland uden arbejde og job. De flytter nok ikke herover for at få en af delene. Det udfordrer kommunen, siger René Larsen.
Han vurderer dog, at Jobcenter Langeland godt kan forbedre sin indsats det næste års tid.
– Vi skal give folk noget at leve for – og ikke leve af. Og så skal man ikke kunne flytte til Langeland og tro, man kan være under radaren, siger René Larsen.
Langelands jobcenterchef Torben Lønberg fortæller, at Langeland ikke er så dårligt placeret endda. Faktisk er 12 andre kommuner tættere på at komme under skærpet tilsyn.
For Langeland handler det særligt om ét parameter.
– Vi skal nå at tale med 80 procent af en bestemt målgruppe. Her ligger vi på 76,6. Det er den samme målgruppe, som vi også skal sætte i aktivitet. Det er typisk de borgere, der melder fra i sidste øjeblik. Det går ud over os, siger han.
Hvis Langeland om et år ender med at komme under skærpet tilsyn, skal kommunen selv finansiere en ekstern undersøgelse, der skal være med til at rette op på problemerne. mdbr@kl.dk