
Bundsgaard: Vi begynder ikke helt fra nul
tekst Mads Brandsen
Selv om der ikke er længe til onsdag den 15. april, er Jacob Bundsgaard (S) en ganske fortrøstningsfuld KL-formand dagen efter, at statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde lancerede regeringens plan for en genåbning af dagtilbud og de mindste klassetrin i folkeskolen.
– Vi har ikke haft en plan klar i skuffen for, hvordan vi vil håndtere det her. Men vi har til gengæld nogle erfaringer fra nødpasningen i både dagtilbud og skoler, som er nyttige, og som mange steder lokalt har ført til nogle overvejelser om, hvordan man kan gøre det her. Vi kommer ikke til at begynde helt fra nul, siger Jacob Bundsgaard til Nyhedsmagasinet Danske Kommuner.
Det er hans forventning, at de fleste kommuner vil være klar til at åbne dagtilbuddene og folkeskolernes 0.-5. klasser 15. april.
– Det vigtigste er dog, at det sker på den rette måde. Hvis man i en kommune ikke er klar, så skal man vente, lyder det fra Jacob Bundsgaard.
Han synes, det er helt naturligt, at det er op til kommunerne at vurdere, om den enkelte børnehave, vuggestue eller skole er klar til 15. april.
– Man kan ikke lave en godkendelsesordning fra statens side, så selvfølgelig er det noget, kommunerne skal sikre, kommer på plads. Forudsætningen for at man kan lave den vurdering er, at man følger alle retningslinjerne fra sundhedsmyndighederne, siger han.
Mange forældre – og måske også nogle medarbejdere – spørger sig selv for tiden, om det nu også er helt forsvarligt. Hvad siger du til det?
– Det kan jeg godt forstå, men her må vi stole på eksperterne, der har viet deres liv til at arbejde med vira. Jeg bemærkede, at Kåre Mølbak mandag gjorde det meget tydeligt, at børn har en meget mindre risiko for at blive smittede, og de bliver også meget mindre syge end voksne, hvis uheldet er ude, siger han og tilføjer:
– Allerede nu er der titusinder af kommunale medarbejdere på arbejde på blandt andet området. På den måde bliver det her ikke en ny situation, for kommunerne sørger allerede i dag for, at medarbejderne tager særlige forholdsregler, så de ikke bringer sig selv eller borgere i risiko.
Tirsdag middag har regeringen endnu ikke udsendt nærmere retningslinjer for, hvordan hverdagen bliver i de genåbnede dagtilbud og skoleklasser, men Børne- og Undervisningsministeriet skriver på sin hjemmeside, at det gælder for al undervisning på skolerne, at der vil være tale om nødundervisning, da det ikke vil være muligt at leve op til almindelige standarder for undervisningen.
– Det bliver noget andet, end børnene har været vant til. De kommer til at være meget ude, og der venter da en stor faglig udfordring i at skabe en god ramme om læringen. Men det er jeg sikker på, medarbejderne og lederne kan løfte, siger Jacob Bundsgaard. mdbr@kl.dk