
Antallet af underretninger er i frit fald: Der er noget, vi ikke opdager
tekst Amalie Frøkjær-Rubbås
De seneste uger har coronakrisen tvunget de fleste børn til at blive hjemme. Under krisen har de ikke haft mulighed for at komme i skole og dagtilbud, og det har konsekvenser for de mest udsatte børn.
I Aarhus er socialrådmand Kristian Würtz (S), bekymret over, at kommunen i ugerne 12, 13 og 14 har modtaget cirka en tredjedel færre indberetninger sammenlignet med de tre foregående uger.
– Det er en kilde til bekymring. Underretninger er en vigtig tilgang til at finde ud af, om der er et barn, som har brug for vores hjælp. Der er ikke noget, der taler for, at antallet af børn med brug for hjælp er faldet, selv om antallet af underretninger er blevet mindre. Tværtimod, siger han til Jyllands-Posten.
Aarhus Kommune har som følge af faldet i indberetninger indskærpet overfor kommunens medarbejdere, at opgaven med underretninger har høj prioritet.
Det har det også i Tønder, hvor antallet af indberetninger på børneområdet er faldet med cirka en fjerdedel siden coronakrisen begyndte.
– Det er noget vi har fokus på. Vi opsøger de familier, der i forvejen er indberetninger på. Helt konkret tager medarbejderne børnene med ud af huset på en gåtur for at få en personlig samtale. Men det er svært at opfange nye sager, for langt de fleste sager bliver indberettet af pædagoger og lærere ude på skolerne og daginstitutionerne, siger Kim Printz Ringbæk (S), der er formand for børn- og skoleudvalget i Tønder.
Han nævner, at kommunens nødpasning er tilpasset de mest sårbare børn. Det kan afhjælpe nogle af de problemer, der kan opstå i familier, der nu er blevet endnu mere psykisk pressede og sårbare under coronakrisen.
– Vi har gjort meget for at oplyse om, at nødpasningen meget gerne må blive brugt, hvis familien har brug for et pusterum. Vi er gået fra, at vi stort set havde nul børn i nødpasningen i begyndelsen af nedlukningen til at se en vis stigning, siger Kim Printz Ringbæk.
I Odense er børne- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen (R) også bekymret over et kraftigt fald i indberetningerne.
– Antallet af underretninger er faldet til det halve af normalt. Langt de fleste underretninger kommer fra folkeskolelærere. Når man ikke fysisk er sammen med børnene, så er der noget, der ikke bliver opdaget, siger hun.
Susanne Crawley Larsen er også bekymret over de børn, er ikke tidligere har været indberetninger på.
– Familierne har nu i flere uger været hårdt pressede af en uvant blanding af hjemmearbejde, hjemmepasning og undervisning. Det presser givetvis nogle børn og familier, der ellers ikke har været i søgelyset, siger hun.
Alle forældre og børn i Odense kan se frem til at få et opkald fra en pædagog eller lærer op til påske. Formålet er, at det måske kan opsnappe nogle af de problemer, der ellers ikke ville se dagens lys her under krisen.
I Kolding er der ikke præcise tal på, hvor stort et fald der er sket i antallet af indberetninger siden coronakrisen tog sit greb om landet. Men ifølge Trille Nikolajsen (V), der er formand for børne- og ungeudvalget, er der sket et mærkbart fald i antal indberetninger de seneste uger.
– Der er svært at opspore nye ager, når alle er hjemme. Men de fagprofessionelle er meget opmærksomme på, at der kan sidde børn, som ikke får den hjælp de har brug for. De gør alt hvad de kan for at holde fast i de familier, de er er bekymrede for. De tager ud til dem oftere end de plejer for at se, om børnene har det godt, siger Trille Nikolajsen.
Lærere og pædagoger i Kolding er også blevet informeret om, at de fra den delvise genåbning af skolerne efter påske skal være ekstra opmærksomme på børnenes trivsel.
Det er dog ikke alle kommuner, der oplever en stigning i antal underretninger på børneområdet. I Guldborgsund Kommune, der gennem flere år har været en af de kommuner med flest indberetninger, ser udvalgsformand for kommunens børn, familie og uddannelsesudvalg, Simon Hansen (S), ikke nogen stigning under coronakrisen.
– Vi har ikke registreret et nævneværdigt fald, men vi har også gjort meget ud af at fortælle forældrene i de udsatte familier, at de meget gerne og helst skal gøre brug af tilbuddet om nødpasning, siger han.