
Byrådsmedlemmer utilfredse med krisestab
tekst Amalie Frøkjær-Rubbås
I Vejen Kommune har man valgt at lade kommunens krisestab, som udgøres af direktion og afdelingschefer, træffe beslutninger udenom byrådet, mens coronakrisen raser.
Beslutningen er truffet med udgangspunkt i den bekendtgørelse, som social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) har udstedt for at sikre, at kommunerne ledes på en forsvarlig måde.
Den beslutning er der ikke fuld opbakning til blandt politikerne i byrådet.
– Det er dybt betænkeligt med sådanne indgribende foranstaltninger. Det er bekymrende, at økonomiudvalg og byrådet vil lade sig degradere til et orienteringsforum, og at embedsværket er de egentlige beslutningstagere. Vi i byrådet kommer til at stå med et ansvar for nogle beslutninger, som vi ikke har været med til at træffe. Det her et et skridt på vej mod et embedsmandsvælde, siger løsgænger Anni Grimm.
Hun får opbakning fra Martin Boye (LA).
– Jeg er uenig i at lade embedsværket administrere bekendtgørelserne. Vi er som folkevalgte sat til at disponere på borgernes vegne – også i krisetider og måske særligt i krisetider. Det er nu, vi skal stå distancen og påtage os ansvaret, siger han til JydskeVestkysten.
Marion Mortensen (V) var ved det seneste byrådsmøde ikke imod indstillingen, men hun mente, at det er store beføjelser at udstyre administrationen med.
Borgmester Egon Fræhr (V) mener ikke, der er grund til bekymring på vegne af demokratiet. Han nævner, at økonomiudvalget nu mødes oftere for at træffe beslutninger.
– Vi mødes nu hver anden uge i stedet for en gang om måneden. Men vi bliver nødt til at have en fungerede krisestab, der kan træffe hurtige beslutninger, som kan blive effektueret ude i for eksempel nødpasningen eller på plejecentrene. Medarbejderne derude forventer, at de får klar besked og ikke skal vente længe på, at der træffes beslutninger, siger Egon Fræhr.
Han forstår godt bekymringerne, men understreger, at der er tale om en krisesituation, hvor normaliteten er sat ud af kraft.
– Bekendtgørelserne er med til at klarlægge, hvordan vi også som kommune styrer gennem krisen. Det har den konsekvens, at den måde, vi normalt tilgår borgerne på, ikke kan gennemføres fuldt ud. Det er meget markant, hvad regeringen har gjort. Men styrelsesloven er jo ikke sat ud af kraft. Det her er besluttet, så vi sikrer, at smitten ikke breder sig, siger han. masp@kl.dk