
Hvert fjerde byrådsmedlem har oplevet chikane eller trusler
tekst Jon Kirketerp Jørgensen
”Jeg kommer hjem til dig i morgen. Du skal nok sørge for, at dine børn ikke er hjemme.”
Sådan lød truslen på byrådsmedlem Tine Hessners (R) telefonsvarer en torsdag aften, få måneder efter hun var startet som kommunalpolitiker i Furesø Kommune.
– Han fortalte, at han godt vidste, hvad vi var ude på, og at det ikke skulle lykkes. Og at han ville komme efter mig og min familie. Det handlede om en sag, som jeg slet ikke havde været involveret i, men han truede alle byrådsmedlemmer, fortæller Tine Hessner.
14 dage forinden havde samme mand indtalt en mere ukonkret trussel på hendes telefonsvarer. Den trussel tog hun ikke så tungt. Men den konkrete trussel rettet mod hende og hendes familie gjorde, at hun sørgede for ikke at være hjemme dagen efter.
– Jeg havde egentlig lidt distance til det hele, fordi jeg ikke kendte hverken manden eller hans sag. Men vi tjekkede lige, at vi havde låst vores dør en ekstra gang, og så lod vi være med at være hjemme den dag, siger Tine Hessner.
Tine Hessners sag endte med, at manden, der havde fremsat trusler mod hende og de fleste andre af hendes byrådskolleger, kom i retten og fik en dom. Og Tine Hessner vidnede i retten.
– Det var faktisk først, da jeg sad i retten og vidnede, at det blev rigtig ubehageligt. Telefonbeskeden, hvor han truede mig og min familie, blev afspillet, mens han sad i retssalen. Det var ikke rart, fortæller Tine Hessner.
Dødstrusler
Tine Hessner er blandt de mange byrådsmedlemmer, som oplever trusler, chikane og lignende i kraft af deres byrådsarbejde.
I en spørgeskemaundersøgelse blandt landets byrådsmedlemmer foretaget af Nyhedsmagasinet Danske Kommuner svarer 25 procent af respondenterne, at de har oplevet chikane, trusler eller lignende fra borgere i denne valgperiode.
Nyhedsmagasinet Danske Kommuners undersøgelse viser, at graden af trusler og chikane spænder helt fra grove kommentarer på Facebook og til konkrete dødstrusler. Tidligere undersøgelser af byrådsmedlemmers oplevelser med chikane og trusler viser lignende resultater.
I januar 2018 offentliggjorde Økonomi- og Indenrigsministeriet en undersøgelse, der viste, at 40 procent af byrådsmedlemmerne havde været udsat for en eller flere krænkelser. Knap en tredjedel svarede, at de havde været udsat for chikane, mens 15 procent havde været udsat for trusler.
I september 2018 viste en analyse fra KL’s nyhedsbrev Momentum, at omkring en tredjedel af landets byrådsmedlemmer havde været udsat for chikane eller trusler.
”Jeg tramper dig i hovedet”
I Stevns Kommune oplevede Steen S. Hansen, at en kvinde, der havde en sag om støj fra en nærliggende restauration kørende i kommunen, kimede ham ned i en længere periode.
– Hun sagde, at hun ville ”komme og slå min kone, mine børn og min kæreste ihjel”. Og så ville hun trampe mig i hovedet, så hjernemassen røg ud af ørerne, fortæller Steen S. Hansen.
Han sad dengang i plan- og teknikudvalget men havde ikke noget at gøre med behandlingen af sagen.
Steen S. Hansen er betjent ved siden af byrådsarbejdet, så han følte sig ikke umiddelbart utryg, men kvindens gentagne trusler og en oplysning om, at hun tidligere havde gjort alvor af sine trusler, påvirkede ham.
– Jeg vil ikke sige, at jeg var bange. Men hun ringede op til 15 gange om dagen på alle tidspunkter af døgnet, og jeg fandt ud af, at hun tidligere var dømt for at have overfaldet en med en kniv. Så jeg vil sige, at jeg var meget årvågen i en periode. Når jeg kom kørende hjem mod mit hus, så holdt jeg øje med, om der holdt fremmede biler eller cykler på vejen. Og når jeg parkerede min bil, sad jeg og kiggede i spejlene for at se, om der kom nogen løbende. Det gjorde jeg indtil et halvt til trekvart år, efter truslerne var stoppet, fortæller Steen S. Hansen.
Truslerne blev meldt til politiet samme dag, som Steen S. Hansen modtog den første telefoniske trussel. Efter kvinden blev dømt, stoppede telefonchikanen og truslerne.
Trussel mod demokratiet
Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) kalder de omfattende trusler mod politikerne for en potentiel trussel mod demokratiet.
– Vi politikere skal tåle kritik – også hård kritik. Men det er helt uacceptabelt, når den hårde tone udvikler sig til chikane, trusler eller lignende. Det bekymrer mig især, hvis det skræmmer mennesker fra at gå ind i politik – der vil jeg gå så langt som at kalde det en trussel mod vores demokrati, siger hun i en skriftlig kommentar til Nyhedsmagasinet Danske Kommuner.
Hun peger på, at ministeriet i 2018 i samarbejde med KL og Danske Regioner udgav en vejledning til lokalpolitikerne om, hvordan de skal håndtere trusler og chikane. Desuden indgik et flertal af Folketingets partier samme år en aftale om at hæve straffen for chikane og trusler mod personer i offentlige hverv.
– Lovændringen betyder, at strafniveauet blev hævet med en tredjedel, og den trådte i kraft i februar sidste år. Rundspørgen i Danske Kommuner handler om trusler og chikane før de seneste tiltag, som vi forhåbentlig kan se en effekt af i de kommende år. Hvis ikke må vi helt klart overveje nye initiativer, siger Astrid Krag.
KL: Bekymrende omfang
I byrådsmedlemmernes interesseorganisation KL kalder sekretariatschef Solvejg Schultz-Jakobsen resultaterne af undersøgelsen bekymrende.
##ContentBoxStart##257029##ContentBoxEnd##
– Selvfølgelig skal kommunalpolitikere kunne håndtere kontante tilkendegivelser og stærke følelsesudbrud fra borgere, som er engagerede og måske personligt berørte af de konkrete beslutninger, som kommunalbestyrelsen træffer. Men det må aldrig komme så vidt, at vold og chikane bliver en risiko for politikerne, som jo vælger at investere tid og ressourcer i en helt central opgave for vores samfund og demokrati. De skal kunne føle sig trygge og give udtryk for deres holdninger, uden at det får store personlige konsekvenser, siger hun.
Ligesom social- og indenrigsministeren peger KL’s sekretariatschef på vejledningen fra 2018 som det redskab, kommunerne skal læne sig op ad.
– KL opfordrer til, at man lokalt og med afsæt i vejledningen jævnligt sætter fokus på problemstillingen og tager initiativer, der kan understøtte politikere, der bliver udsat for chikane eller trusler, siger Solvejg Schultz-Jakobsen. • jki@kl.dk