Aktuelt
tekst Rudi Holm
Mojn til turisterne
Mojn. Denne karakteristiske hilsen bliver turister ofte mødt med, hvis de ferierer i det sønderjyske og turnerer rundt i Sønderborg Kommune. Men nu vil de også få hilsenen på skilte, hvor der vil stå Mojn Sønderborg. Det sker i forbindelse med, at 11 turistinspirationssteder fremover giver turisterne mulighed for at få turistinformation og -service. Konceptet er døbt ”Mojn Sønderborg – Turistinspiration”, og konceptpakken indeholder logo, beachflag og skilte samt en touchskærm med digital turistinformation. De 11 aktører vil i et vist omfang også kunne yde personlig service, oplyser kommunen. Den geografiske fordeling af turistinspirationerne er sket i samarbejde med Turistforeningen i Sønderborg Kommune.
6,7%
af det samlede butiksareal i hele landet stod tomt ved årsskiftet, hvilket er en bundrekord.
Skrald, skrald ikke
Frederikssund Kommune har fået forbud mod at benytte Kronprins Frederiks Bro, når skraldebilerne skal over Roskilde Fjord for at tømme borgernes skraldespande. Kommunen havde ellers fået dispensation af politiet til at benytte den gamle bro i stedet for den nyopførte Kronprinsesse Marys Bro. Da den nye bro, som det koster et beløb at passere, blev opført, fik lastbiler over 3,5 ton forbud mod at passere den gamle og gratis Kronprins Frederiks Bro. Kommunens lastbiler fik dog en dispensation ud fra nogle regler i anlægsloven, og det er disse regler, politiet nu tolker anderledes.
Solomøde i byrådssalen
Da Viborg Kommune for nylig skulle stemme om blandt andet opstilling af otte nye vindmøller i Tjele var borgmester Ulrik Wilbek (V) eneste tilstedeværende i byrådssalen. På grund af coronakrisen blev byrådsmødet holdt online med de øvrige byrådsmedlemmer. Afstemningen om de nye vindmøller i Tjele endte i øvrigt med et ja.
Flasker får nyt liv
Plastflasker uden pant får et nyt liv som følge af et unikt forsøg, som Horsens Kommune har med Dansk Retursystem. Som den første kommune i landet sikrer Horsens, at plastflaskerne kan holdes i omløb så længe som muligt – til stor gavn for klima og miljø. Siden juli 2019 er der indleveret 579 kilo plastflasker i en særlig container på genbrugspladsen i Horsens. Her er de blevet hentet af Dansk Retursystem, som sælger plasten tilbage til fødevareindustrien, der så genanvender de brugte flasker. Et rigtigt godt tiltag for miljøet, kalder Dansk Retursystem initiativet. I Horsens ser man det som et skridt på vejen til en øget forfining af affaldssorteringen, fortæller Anne Dorthe Christensen fra Horsens Kommune.
Aabenraa i bevægelse
Aabenraa Kommune har som den første kommune i Danmark opkvalificeret samtlige af sine folkeskoler til at være certificerede idrætsskoler. Det sker efter en massiv satsning, hvor 110 idrætsundervisere har gennemført et længerevarende forløb over to år, som har skærpet deres kompetencer på området både praktisk og teoretisk. Samtidig har Aabenraa Kommunes folkeskoler arbejdet aktivt med at sikre minimum 45 minutters bevægelse på en skoledag.
Kommune sælger museum
Det over 100 år gamle Landbrugsmuseum med gamle gårde, staldbygninger og historiske rekvisitter er ikke længere på kommunale hænder. I begyndelsen af marts solgte Lyngby-Taarbæk Kommune nemlig Landbrugsmuseet til Ejendomsselskabet Kongevejen 79-85A. Ifølge de nye ejere vil de gamle bygninger blive istandsat, og så vil der blive opført nogle eventlokaler, blandt andet en cafe. I alt vil der blive en byggemulighed på 15.000 kvadratmeter inklusive de oprindelige bygninger på området, oplyser kommunen. En ny lokalplan skal fastsætte rammerne for de nye ejere.
Hjemmebibliotek
Mange er hjemme i disse dage og kan derfor ikke komme en tur på biblioteket og blive underholdt, inspireret eller klogere. Men det lader sig faktisk fint gøre, selv om døren til de fysiske biblioteker er lukket. Blandt andet har den digitale udlånstjeneste for e- og lydbøger, eReolen, gennem den seneste uge oplevet en stigning på 50 procent i antallet af udlån. Også bibliotekernes digitale filmtilbud, Filmstriben, har oplevet større efterspørgsel. Hos Køge Bibliotekerne bruger man også Instagram og Facebook-sider til at gøre borgerne opmærksom på digitale begivenheder i litteraturens verden og muligheden for musikkoncerter, som man kan se derhjemme. frov
Selvsejlende færge
En færge uden en kaptajn ved roret. Det kan blive fremtiden på ruten mellem Faaborg og Bjørnø. I hvert fald har Faaborg-Midtfyn Kommune slået sig sammen med Tuco Marine Group for at undersøge mulighederne for en selvsejlende færge på ruten, der i dag betjenes af en lille færge med plads til 20 personer. Faaborg-Midtfyns borgmester, Hans Stavnsager (S), konstaterer, at der vil være et enormt potentiale i selvsejlende færger, blandt andet vil det give beboerne på øerne en helt anden fleksibilitet end i dag og medvirke til at gøre det mere attraktivt at bo på øerne. Aftalen går i første omgang ud på at undersøge muligheden for at finde samarbejdspartnere og finansiering til at starte projektet op.