
Kommunerne vil genstarte coronaramt beskæftigelsesindsats
tekst Frederik Overby Vinding
Der er behov for at kickstarte beskæftigelsesindsatsen, der har været omfattet af nedlukningen, og det skal ske med fleksible rammer, så flest muligt kan få hjælp til at komme tilbage i job.
Det er KL’s budskab til beskæftigelsesminister, Peter Hummelgaard (S), forud for et møde i næste uge om, hvordan beskæftigelsesindsatsen kan genstartes, hvor KL medbringer syv konkrete forslag.
– Coronakrisen har ført til, at mange dygtige mennesker står uden arbejde, mens flere brancher mangler arbejdskraft. Derfor har vi brug for at få gang i beskæftigelsesindsatsen igen, siger Thomas Kastrup-Larsen (S), formand for KL’s arbejdsmarked- og borgerserviceudvalg i en pressemeddelelse.
KL er bekymrede for, at man risikerer en rekordhøj stigning i antallet af ledige, hvis ikke samtaler, tilbud, visitation med mere genoptages på landets jobcentre og i a-kasserne.
Det er både KL og kommunernes opfattelse, at det sagtens kan lade sig gøre på forsvarlig vis og inden for Sundhedsstyrelsens retningslinjer.
Fleksible rammer
For at en genåbning kan fungere optimalt, skal både den ledige og de kommunale sagsbehandlere have friere rammer, lyder det fra KL. Det kan blandt andet gøres ved, at der i en længere periode ikke stilles firkantede krav til antal samtaler, tilbud, og til at samtaler gennemføres ved et fysisk møde, foreslår KL, der gerne ser det dispenseret i resten af 2020.
I løbet af de sidste uger har mange kommuner gjort sig gode erfaringer med brugen af Skype, FaceTime og andre digitale værktøjer for at holde gang i dele af beskæftigelsesindsatsen fra hjemmekontorer, og de erfaringer skal tages med i en gradvis åbning, mener udvalgsformanden.
– Flere kommuner fortæller, at dispensationen for den rigide lovgivning har givet anledning til en helt ny motivation blandt de ledige, fordi de føler, at kontakten med jobcenteret i højere grad er drevet af behov frem for tvang. På den måde er der et større fokus på den enkelte frem for processen. Vi har jo i mange år råbt på en forenkling af beskæftigelsesindsatsen, der netop sætter den ledige i centrum. Her kan vi lære af erfaringerne fra Coronakrisen og få skabt et endnu bedre samarbejde mellem de ledige og jobcentrene, siger Thomas Kastrup-Larsen. frov@kl.dk
KL’s konkrete forslag
- De ledige skal igen stå til rådighed og deltage i samtaler og tilbud, men krav til antal samtaler og fastlåste tidspunkter dispenseres i en periode.
- De fastsatte mål for antal samtaler og tilbud suspenderes i en længere periode, gerne hele 202
- Jobsamtaler og opfølgningssamtaler for sygedagpengemodtagerne afholdes telefonisk eller over Skype, og der dispensere for det nuværende krav om personligt fremmøde.
- Det skal være muligt at igangsætte alle typer tilbud, også virksomhedsrettede
- Den nuværende mulighed for virtuelle møder i rehabiliteringsteamet bør forlænges.
- I en overgangsperiode dispenseres for krav til, hvor hurtigt fx jobafklaringsager og lignende skal behandles.
- Der er behov for at forlænge gyldighedsperioderne af lægeattester.