
Sommerdahl skal lokke turister til Helsingør
tekst Mads Brandsen
Søndag efter søndag har en lille halv million seere fulgt med i en af TV 2 Charlies største seersuccesser til dato: Krimiserien Sommerdahl, der udspiller sig i Helsingør, hvor vi følger politiefterforskeren Dan Sommerdahls arbejde med at opklare drabssager – og hans private problemer med at holde sammen på ægteskabet med kollegaen Marianne, som han meget illustrativt svigter under sølvbryllupsmiddagen, fordi arbejdet kalder.
Med Sommerdahl er vi i den lettere ende af krimi-skalaen. Der er flotte tv-billeder fra den nordsjællandske by – og de kommer også til at rulle over udenlandske tv-skærme.
Særligt det sidste var afgørende for borgmester Benedikte Kiærs (K) beslutning om at støtte produktionen med 1,25 millioner kroner.
– Det er en del af vores markedsføring af Helsingør som turistdestination. Sommerdahl bliver vist for mange millioner tyskere, og det er lige præcis et af de segmenter, vi gerne vil tiltrække. Det havde ikke været lige så interessant for os, hvis serien kun blev sendt i Danmark, selv om vi da også håber meget, at danskere får øjnene op for Helsingørs kvaliteter, siger hun.
Serien er optaget længe før, nogen havde hørt om coronavirus, men Benedikte Kiær spår ikke, at det kommer til at gøre
den store forskel.
– Vi er i gang med at sadle om i vores markedsføring som følge af coronasituationen. Fremover satser vi endnu mere på Danmark og nabolandene, og jeg tror stadig gerne, tyskere vil til Danmark, når vi er på den anden side, siger hun, der erkender, at effekten bliver svær at måle.
– Vi skal koble markedsføringen op på de billeder, seerne kender fra serien. Det handler om at bruge serien aktivt, siger hun.
Wallander trak folk til Ystad
Og det kan give rigtig god mening, vurderer den mangeårige turismeforsker Lise Lyck, der i dag er ekstern lektor ved Copenhagen Business School.
– Der er adskillige eksempler på, at tv-serier kan gøre byer til turismemagneter, siger hun og nævner den svenske krimiserie Wallander som et eksempel. Serien generer en betragtelig turisme til Ystad, hvor den udspiller sig.
Udfordringen er, at der virkelig skal være noget i serien, der fænger – og at seernes hukommelse ofte er kort. Men Lise Lyck spår alligevel Helsingør gode odds for at investeringen betaler sig. Måske netop i den aktuelle situation, hvor sommeren næppe heller bliver helt, som den plejer.
– Mange danskere vil nok holde sig i Danmark. Det er svært at se, hvor det hele ender, og derfor er der sikkert mange, der vil holde sig herhjemme, siger Lise Lyck.
Selv om det efterhånden er fem år siden, den rullede over tv-skærmene, har Frederikshavns borgmester Birgit Hansen (S) ikke glemt, hvor meget byen fik ud af at lægge gader til TV 2-krimiserien Norskov.
Hun havde dog sine forbehold, da hun hørte om seriens plot.
– Serien foregår i et meget råt miljø, hvor det flyder med stoffer. En overgang tænkte jeg da over, om tv-seerne så Norskov som Frederikshavn. Men det gør de ikke. De kan selvfølgelig godt skille det ad, siger Birgit Hansen.
Hun husker også diskussionerne. Var det nu også en kommunal opgave i en tid, hvor kommunen skulle finde penge? Det insisterede Birgit Hansen på. Frederikshavn bidrog med 600.000 kroner til hver sæson ud af et samlet kommunalt budget på 3,5 milliarder kroner.
Ikke kun indtjening
Gang på gang blev hun mødt med spørgsmålet om, hvor mange lærere eller pædagoger kommunen kunne ansætte for pengene.
– Til det er der bare at sige, at vi bliver fattigere uden kultur. Samtidig sagde alle analyser os, at pengene kommer ind igen. Det gjorde de. Og derudover gav Norskov en masse stolthed og fællesskab. Så faldt borgmesterens skuldre ned igen, siger hun.
Birgit Hansen har et godt råd til andre borgmestre og byråd, der overvejer at støtte en tv- eller filmproduktion:
– Lav endelig nogle analyser, hvis det er det, I vil. Men husk også, at det hele ikke handler om ”cool cash”, men også om det, man som by kan få ud af det. Folk i Frederikshavn husker stadig serien – især statisterne, og det gav os et boost, som vi trængte til heroppe, hvor der ikke så tit er filmproduktioner.
Hvor Norskov blev rost af anmelderne, men fik en mere middelmådig modtagelse af seerne, har Sommerdahl fået pæne seertal og skeptiske anmeldelser.
Tilbage i Helsingør tager Benedikte Kiær den del helt køligt. Hun er på forhånd positivt indstillet overfor at støtte endnu en sæson af Sommerdahl.
– Jeg ved ikke, om der kommer en ny sæson – men hvis der gør, vil vi da helt klart se på det, siger hun. • mdbr@kl.dk
##ContentBoxStart##257406##ContentBoxEnd##
YDERLIGERE MATERIALE
-
PDF
DK-8-side-38-39.pdf