
Seks kommuner vil have lempet regler for indsats til ledige under coronakrisen
tekst Jon Kirketerp Jørgensen
Antallet af ledige er eksploderet under coronakrisen. Dem skal kommunerne forsøge at hjælpe i arbejde igen, når samfundet genåbner. Der vil være brug for både nye tiltag og lempelser af beskæftigelsesreglerne. Det skriver borgmestre og rådmænd fra landets seks største byer i et fælles brev til beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).
– Vi har brug for så stor fleksibilitet som muligt for at kunne klare den enorme opgave, der venter. Alle jobcentre skal hurtigst muligt op i gear, så vi kan hjælpe de ledige i job igen og virksomhederne med at finde den rette arbejdskraft. Derfor har vi en række forslag, som kan løfte noget af presset, siger Københavns beskæftigelses- og integrationsborgmester, Cecilia Lonning-Skovgaard (V), der har taget initiativ til brevet til ministeren.
##ContentBoxStart##257282##ContentBoxEnd##
De seks kommuner foreslår en række tiltag. Blandt andet ønsker de, at jobcentrene kan holde samtaler telefonisk i stedet for ved fysisk fremmøde, at online opkvalificering tæller med i opgørelsen af den lovpligtige indsats, og at flere grupper af ledige kan komme i virksomhedspraktik i op til 13 uger. Som reglerne er nu, er det kun de såkaldte aktivitetsparate ledige, der kan være i praktik så længe. Dagpengemodtagere og kontanthjælpsmodtagere, der er job- eller uddannelsesparate, kan kun være i praktik i op til fire uger.
Desuden foreslår de seks kommuner, at de kan behandle "oplagte sager om førtidspension og fleksjob på rehabiliteringsmøder uden borgerens deltagelse". Dog kun hvis borgeren selv er indforstået med det.
Endelig ønsker kommunerne bag brevet, at staten i 2020 ikke skal bruge de såkaldte fokus- og resultatmål. Det er specifikke krav til kommunernes indsats og resultaterne af indsatsen, for eksempel antallet af samtaler, som kommunerne holder med de ledige. Lever kommunerne ikke op til kravene, risikerer deres beskæftigelsesindsats at blive sat under skærpet tilsyn.
– Alle forslagene er til, for at vi bruger vores ressourcer bedst muligt og på dem, der har mest behov, for eksempel ved at gøre det muligt at behandle flere oplagte sager hurtigere og være mere effektive til gavn for borgeren. Derfor er det vores forventning, at beskæftigelsesministeren kan se det fornuftige i at give os alle de tiltag og lempelser, så vi kan hjælpe de mange nye ledige bedst muligt, når jobcentrene skal i gang igen, siger Cecilia Lonning-Skovgaard.
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner har bedt beskæftigelsesministeriet om en kommentar, men har endnu ikke modtaget svar.
De seks kommuners brev til ministeren kommer kort tid, efter KL onsdag før påske i et brev til ministeren bad om lignende tiltag.
– I en situation, hvor der både vil være et stort efterslæb efter den delvise suspension og en stor nytilgang af ledige, er der behov for størst mulig fleksibilitet, så indsatsen kan målrettes og prioriteres i forhold til det, der i den aktuelle situation giver bedst mening, står der i brevet fra Thomas Kastrup-Larsen (S), der er formand for KL's arbejdsmarkeds- og borgerserviceudvalg.
Han peger blandt andet på, at digitale og telefoniske samtaler også for fremtiden kan benyttes i stedet for fysisk fremmøde, og at fokusmålene bør suspenderes i en periode. jki@kl.dk