
Kriminaliteten falder blandt børn i ghettoer
tekst Jon Kirketerp Jørgensen
Børn og unge i udsatte boligområder er væsentligt oftere mistænkt for kriminalitet end deres jævnaldrende i resten af samfundet. Faktisk er de 10-14-årige børn i ghettoerne tre gange så ofte mistænkt for kriminalle forhold. Men det går den rigtige vej. For i 2011 var de fire gange så ofte mistænkte. Det viser en analyse, som VIVE og Rambøll har foretaget.
Analysen viser, at mens det i 2011 var 15 ud af 1.000 børn i en ghetto, der var under mistanke, så er tallet dalet til 11 ud af 1.000 i 2017. For alle andre børn mellem 10 og 14 år, er der fire mistænkte pr. 1.000 børn.
Ifølge VIVE og Rambøll skyldes faldet det boligsociale arbejde, som bliver udført i de udsatte boligområder. Det forklarer Gunvor Christensen, der er chefanalytiker i VIVE og har ledet analysen.
– Det er stærkt positivt, at de helt unge fra udsatte boligområder sjældnere begår kriminalitet, end de gjorde i 2011. Vi kan se, at de boligsociale aktiviteter har haft fokus på tidlig forebyggelse – dem vi populært kalder lillebrødrene – og på at fastholde dem i skole og fritidsaktiviteter, så de styrker deres sociale kompetencer, siger Gunvor Christensen.
Landsbyggefonden, som lejerne i almene boliger betaler til via huslejen, har i perioden fra 2011 til 2017 hvert år brugt 220 millioner kroner til boligsociale indsatser. Nogle af de penge er brugt på forebyggende arbejde blandt unge.
Analysen, som er baseret på en gennemgang af 89 såkaldte helhedsplaner for de hårde ghettoer, ghettoer og udsatte boligområder, peger også på en række faktorer, der har betydning for, om børn bliver involveret i kriminalitet. For eksempel har et barn markant højere risiko for at blive kriminel, hvis en forælder eller et nært familiemedlem til barnet har en dom for kriminalitet.
– Udover kriminelle forældre er der mange flere forhold, der har betydning for, om børn og unge stifter bekendtskab med kriminalitet. Derfor er der behov for, at arbejdet med børnene både kommer hele vejen rundt om børnenes udfordringer og er målrettet familiedynamikkerne, siger Gunvor Christensen.
Du kan læse mere om VIVE og Rambølls analyse på VIVEs hjemmeside. jki@kl.dk