
Kommuner: Tocifret milliardbeløb til kystsikring
tekst Tom Ekeroth
Stigende vandstand og oversvømmede kyster og fjorde bliver så stor en udfordring i fremtiden som følge af klimaforandringerne, at kommunerne nu råber om hjælp. Regeringen er nødt til at oprette en klimafond og spytte et tocifret milliardbeløb i pengekassen, som skal finansiere projekter med kystsikring rundt om i landet.
Så klart lyder kravet fra Kommunernes Landsforening, der også har set DMI's nye klimaatlas, hvor store vandstandsstigninger og markant højere risiko for stormflod ikke er et utænkeligt scenarie.
– Fonden skal over en årrække finansiere de meget store investeringer, der ligger forude, når det handler om at beskytte kysten hele vejen rundt – der er mange steder, hvor vi er udfordret, siger Jacob Bjerregaard (S), borgmester i Fredericia og formand for teknik- og miljøudvalget i KL til DR.
Han mener ikke, at kommuner og husejere selv kan sikre sig imod konsekvenserne af vandstandsstigningerne. Som reglerne er i dag, står de selv med regningen, men kan søge støtte i en tilskudspulje.
Puljen udgør 30 millioner kroner i år og 40 milllioner kroner årligt i 2020 og 2021. Men det er slet ikke nok til at dække behovet på længere sigt, lyder det fra kommunerne.
– Staten skal gå forrest. Vi har meget finansiering ude hos os i forvejen – men vi har jo slet ikke finansiering nok til at klimasikre de næste mange år. Der skal laves en plan over rigtig mange år. Derfor kan det lyde som et stort beløb, men det er jo ikke i morgen – det er over de mange kommende år, at der skal rigtig mange penge til. Og når jeg siger et tocifret milliardbeløb, så kan det endda være i underkanten, siger Jacob Bjerregaard.
At kystsikringen er nødvendig, er ikke ret mange i tvivl om, men i en række kommuner er der opstået stridigheder om, hvem der skal betale og hvor meget der skal kystsikres. tek@kl.dk