
Børn af misbrugere får mere hjælp
tekst Thomas Kokholm Nielsen
122.000 børn i Danmark vokser op i familier med alkohol- eller stofmisbrug, ifølge tal fra Sundhedsstyrelsen. Det svarer til, at der i hver eneste skoleklasse sidder to børn fra misbrugsfamilier.
– Børn må tilsidesætte deres egne behov, når forældrene ikke kan tage vare på dem. Dermed bliver børnene voksengjort alt for tidligt, hvilket ikke er sundt for et barns udvikling, siger psykolog og ph.d. Susan Hart, som er ambassadør for Ballast og en af Danmarks førende eksperter i udredning og intervention i forhold til børn og unge. Hun har bl.a. været med til at udvikle NUSSA, som er en af Ballasts vigtige metoder. Ballast har blandt andet ansat socialrådgivere, socialpædagoger og tidligere lærere som behandlere – alle med forskellige efteruddannelser
– I modsætning til meget anden behandling, som er baseret på samtaler, så tager NUSSA afsæt i leg og nonverbal kontakt. Det skyldes, at mange børn og unge ikke er i stand til at sætte ord på deres oplevelser og følelser, når de kommer i behandling. Først når der er opbygget tryghed og tillid, og når de grundlæggende følelsesmæssige færdigheder er udviklet, kan de unge begynde at udtrykke sig verbalt, forklarer Susan Hart.
Ballast udvider i Jylland
Ballast blev etableret i 2016 i seks jyske kommuner – Fanø, Esbjerg og Varde i Sydvestdanmark og Jammerbugt, Morsø og Thisted i Nordvestdanmark. Den nye bevilling gør det muligt at fortsætte og udvide tilbuddet til også at omfatte Tønder Kommune.
– I Esbjerg Kommune har vi et positivt og velfungerende samarbejde med Ballast, som bidrager med et professionelt og meget værdifuldt stykke arbejde over for børn og unge, der har brug for hjælp og støtte til at klare livets udfordringer. Vi oplever, at behandlerne i Ballast har en særlig evne til at skabe tillid, så både børn, unge og forældre er trygge ved tilbuddet, og det er afgørende for at have overskud og mod på forandring. Derfor er jeg både glad og lettet over, at Ballast har fået midler til at fortsætte indsatsen, siger Diana Mose Olsen, formand for Børn og Familieudvalget i Esbjerg Kommune.
Trille Nikolajsen, leder af Ballast, glæder sig over, at flere børn kan få hjælp fremover.
– De børn og unge, som har været i Ballast, har fået større trivsel, nye indsigter, nye venner og mange gode oplevelser. De har sat ord på det svære, talt med andre om det, lært sig selv bedre at kende og dermed fået større livsmod og selvværd, siger hun.
Selvom Ballast nu kan udvide deres aktiviteter, så påpeger Trille Nikolajsen, at der stadig er endnu flere unge, som har behov for behandling.
– Det er dog meget tabubelagt, hvis forældrene drikker, så det kan være en stor overvindelse at bede om hjælp. Derfor værdsætter vi også det godt samarbejde, vi har med kommunerne, hvor skolelærere, pædagoger, socialrådgivere og andre fagpersoner spotter børnene og gør opmærksom på, at de kan få hjælpen hos Ballast. Så glæder vi os over, at vi kan udvide til endnu en kommune, Tønder, så endnu flere børn og unge får hjælp.
Ballast er en del af KFUM’s Sociale Arbejde, der støtter udsatte mennesker på et socialt, diakonalt grundlag. Organisationen har omkring 120 sociale institutioner og projekter, knap 1000 ansatte og 2.300 frivillige landet over.