
Udskydelse af boligforlig sender ekstraregning til kommunerne
tekst Frederik Overby Vinding
Regeringen har onsdag offentliggjort, at boligforliget "Tryghed om boligbeskatningen" fra maj 2017, som den daværende regering, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre stod bag, udskydes. Det betyder blandt andet, at kommunale opgaver forbundet med at beregne og opkræve ejendomsskatter overdrages til staten senere end forudsat.
Siden 2017 har kommunerne, KL og kommunernes it-selskab KOMBIT samt skattemyndighederne samarbejdet om at overdrage opgaver på ejendomsskatteområdet fra kommunerne til staten. Aftalen var, at staten skulle overtage opgaverne fra skatteåret 2021. Det skubbes nu til 2024.
– Det er højst overraskende, at arbejdet udskydes med tre år. Vi har i kommunerne arbejdet intenst med at få opgaven overdraget sikkert til staten, og det arbejde vil vi naturligvis fortsætte med. Men det er klart, at det vil få en række uheldige følgevirkninger, og vi forventer hurtigt at blive indkaldt til et møde om sagen, siger KL’s formand Jacob Bundsgaard i en pressemeddelelse.
Ekstraregning til kommunerne
Den udskudte proces medfører ændrede forudsætninger for kommunale effektiviseringer på flere it-projekter. For eksempel aftalte KL og regeringen i økonomiaftalen fra september i år, at Skatteministeriet skal overtage kommunernes nye it-system på området.
– Kommunerne havde udviklet et billigere og mere effektivt system til at beregne og opkræve ejendomsskatter, som vi nu har solgt til staten. Derfor må det være statens opgave at sikre, at kommunerne fortsat kan opkræve ejendomsskatter fra 2021. Om det skal ske med udgangspunkt i det nye system eller det gamle, må være statens beslutning, ligesom det også må være staten, der skal betale den ekstra regning, det må give. Det bør indgå i de kommende politiske forhandlinger, siger Jacob Bundsgaard.
Han peger desuden på, at staten efter planen skulle overtage relevante opgaver allerede i løbet af 2020. Det har skabt usikkerhed ift. de kommunale medarbejdere, der i dag sidder på området.
– Det er klart, at der bliver skabt en stor usikkerhed hos den enkelte medarbejder på ejendomsskatteområdet og på arbejdspladsen, når vilkårene ændres. Samtidig har situationen udfordret vores muligheder for at fastholde og rekruttere dygtigt fagpersonale. Nu skal vi have opgaven tre år mere, og det bidrager ikke just til at vende rekrutteringssituationen, siger KL-formanden. frov@kl.dk