
Indvandrerkvinder skal i arbejde
tekst Sidsel Boye
Kommunerne står over for at mangle 40.000 flere i omsorgssektoren i de kommende år, og én af de grupper, der kan komme i spil til jobbene, er flygtninge- og indvandrerkvinder med ikke-vestlig baggrund.
Disse kvinder kom højt på dagsordenen ved årets kommunale Jobcamp i Aalborg, hvor beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i debatten betegnede dem som et kæmpe potentiale og en oplagt målgruppe for kommunernes kommende arbejde med at opkvalificerer ufaglærte ledige.
– Efter tre år i Danmark er kun 18 procent af de ikke-vestlige kvinder i beskæftigelse, og hverken sygdom eller andet kan forklare, hvorfor andelen er så lav. Vores analyse er, at det er sproglige og uddannelsesmæssige mangler samt sociale og kulturelle barrierer. Det er et kæmpepotentiale, og det er noget, der trækker dybe spor blandt deres børn, når de ser forældre gå derhjemme, og det er en kurve, der skal knække, siger beskæftigelsesministeren.
Han har allerede været fremme med et forslag om at indføre en egentlig pligt for gruppen af ikke-vestlige kvinder uden for arbejdsmarkedet, så de skal bidrage med en eller anden form for aktivitet i 37 timer om ugen.
Med i paneldebatten i Aalborg sammen med ministeren var administrerende direktør Søren Faerber, Scandic, og han repræsenterer et erhverv, som har svært ved at få arbejdskraft, og som i vid udstrækning må hente den i udlandet.
– Danskerne gider ikke stå i opvasken eller rede senge dagen lang, lyder hans budskab, og Scandic-kæden har generelt brug for arbejdskraft og opkvalificering af medarbejdere.
Peter Hummelgaard har netop indgået en politisk aftale om at bevilge 100 millioner kroner til opkvalificering af ufaglærte ledige, og folketingskollegaen Hans Andersen (V), som har en fortid som kommunalpolitiker, ser en mulighed for at sluse en del af de ikke vestlige kvinder ind i hotelbranchen.
– Da jeg var beskæftigelsesudvalgsformand i Helsingør for snart ti år siden, havde vi en række projekter blandt andet med Scandic, som handlede om at få indvandrerkvinder ind i servicefag, så jeg tænker mulighederne er der jo. Opgaven er svær, men lad kommunerne have fokus på det, siger han.
Hans Andersen benyttede lejligheden til på Jobcamp at fremhæve Hjørring, Aabenraa og Silkeborg for deres indsats for de svage ledige.
– De har vist vejen ved at investere i beskæftigelsespolitik. Næste år skulle alle kommuner foretage en investering i beskæftigelsespolitikken. Vi skal investere i mennesker, siger Hans Andersen.
Han ærgrer sig i øvrigt over regeringens seneste aftale med støttepartierne om at hæve økonomien for indvandrerfamilier på overførselsindkomst, for så bliver det endnu sværere, at få kvinderne på arbejdsmarkedet, mener han. sib@kl.dk