
Sundhedsudgifter presser den kommunale velfærd
tekst Gitte Johansen
Stigende sundhedsudgifter udhuler den kommunale velfærd. Det viser en ny analyse fra KL’s nyhedsbrev Momentum. Ifølge analysen er kommunernes årlige udgifter til sundhed steget fra 39,8 milliarder kroner i 2007 til 44,1 milliarder kroner i 2018. En stigning på 10,7 procent. I samme periode er de kommunale nettodriftsudgifter blot steget med 0,3 procent.
Kommunerne skal derfor i dag betale en større sundhedsregning ud af den samme pose penge, og det kan mærkes på de øvrige kommunale velfærdsområder, som daginstitutioner, skoler og fritidsfaciliteter.
– Opgaverne på sundhedsområdet i kommunerne stiger. Men fordi der samlet set ikke er kommet ret mange flere penge til kommunerne, så bliver vækst i kommunale sundhedsudgifter til en intern kamp, hvor det er lokalpolitikerne, der skal finde penge til stigende sundhedsudgifter på de andre kommunale områder, siger Jakob Kjellberg, sundhedsøkonom og professor ved VIVE til Momentum.
Velfærd under pres
I Greve Kommune kan borgmester Pernille Beckmann (V) godt genkende billedet af, at det går ud over andre velfærdsområder, når der skal findes penge til sundhedsopgaverne.
– Der er jo ikke kommet en kæmpe pose penge med til at klare opgaven. Vi har kun de penge, vi har, og de skal fordeles til hele det fællesskab, som har brug for det. Når opgaven på den ene side bliver tungere, så må man tage et andet sted fra. Og det er trist, siger hun til Momentum.
I KL efterlyser formand Jacob Bundsgaard (S), at politikerne på Christiansborg anerkender, at de mange nye sundhedsopgaver koster penge ude i kommunerne og får sat gang i arbejdet med en ny sundhedsreform.
– Det nære sundhedsvæsen må ikke blive en stopklods for den øvrige kommunale velfærd. Med et stigende antal ældre og kronikere og flere sundhedsopgaver, der ender hos kommunerne, er der i høj grad brug for, at vi får en sundhedsreform, der sikrer en holdbar finansiering og sikrer ordnede faglige rammer for sundhedsområdet uden for sygehusene, siger Jacob Bundsgaard. gij@kl.dk