
Færre penge til ældre i hver fjerde kommune
tekst Frederik Overby Vinding
Næste år vil ældre borgere i hver fjerde kommune opleve serviceforringelser som følge af, at der ikke er afsat tilstrækkelige midler til ældreområdet i de kommunale budgetter. Det viser en gennemgang af kommunernes budgetter for 2020, som er foretaget af ældrerådene i kommunerne.
Ældreråd i 92 af landets 98 kommuner har deltaget i undersøgelsen. Ifølge undersøgelsen vil 23 kommuner sænke serviceniveauet, 60 kommuner vil have et uændret serviceniveau og i blot syv kommuner vurderer ældrerådene, at serviceniveauet på ældreområdet vil stige.
– Det er tydeligt, at pengene i kommuneøkonomiaftalen ikke har haft den konsekvens, at kommunerne har hævet serviceniveauet på ældreområdet og sikret den genopretning, der er behov for. Langt de fleste kommuner opretholder kun status quo, og hver fjerde forringer ligefrem servicen. Det er bekymrende, siger Mogens Rasmussen, der er formand for Danske Ældreråd i en pressemeddelelse.
Under økonomiforhandlingerne i september forhandlede Kommunernes Landsforening sig frem til et samlet løft på 1,7 milliarder kroner til velfærd for 2020.
Klippekortsordningen spares væk
Nogle af de ældre borgere, der rammes af serviceforringelser, er plejehjemsbeboere og de svageste hjemmehjælpsmodtagere. I flere år har de via klippekortsordningen haft mulighed for at få en halv times ekstra hjælp om ugen til aktiviteter efter eget valg.
I undersøgelsen fra Danske Ældreråd oplyser 23 ældreråd imidlertid, at deres kommune på næste års budget ikke har afsat penge til klippekortsordningen til plejehjemsbeboere, ligesom 34 kommuner ifølge ældrerådene ikke har afsat penge til klippekortsordningen til de svageste hjemmehjælpsmodtagere. frov@kl.dk