
På Danmarks bedste offentlige arbejdsplads styrer medarbejderne selv
tekst Thomas Kokholm Nielsen
På Danmarks bedste offentlige arbejdsplads er 90 procent ledelsesløse. Det er andet år i træk, at Great Place to Work har kåret Job-, Aktivitets- og Kompetencecenteret (JAC) i Gentofte Kommune til Danmarks Bedste Offentlige Arbejdsplads. På JAC har de vendt den traditionelle ledelsesmetode på hovedet og arbejder ud fra, at medarbejderne sidder med guldet og den vigtigste viden.
Centerleder på JAC, Ann-Christina Matzen Andreasen, modtog sammen med medarbejdere prisen i Cirkusbygningen tirsdag aften.
– Jeg er utrolig stolt over den kultur, vi sammen har skabt på JAC, og prisen som Danmarks Bedste Offentlige Arbejdsplads er et kæmpe skulderklap til os alle. Vi tror ikke på kontrol, magt og top-down. Vi tror på hinanden. Det betyder, at vi i dag er 90 procent ledelsesløse, og at det er medarbejderne, som træffer de store beslutninger om strategi, økonomi og lønforhandling. For eksempel har medarbejderne lige udarbejdet en ny organisationsstruktur til ledelsen, siger Ann-Christina Matzen Andreasen.
JAC er et Job-, Aktivitets- og Kompetencecenter til borgere med særlige behov og drives ud fra mottoet om, at alle kan lære noget, og alle kan blive til noget. Centeret har igennem en årrække udviklet en ledelsesmetode, der tager udgangspunkt i, at medarbejderne sidder med guldet til at træffe de beslutninger, som normalt bliver truffet på ledelsesniveau.
Godt for borgerne og økonomien
Formålet med den 90 procent ledelsesløse metode er at blive endnu bedre til at udvikle tilbuddene til borgerne på JAC. Og resultaterne er mærkbare på flere parametre. Medarbejdere og ledere har sammen vendt et økonomisk underskud til en balanceret økonomi, udviklet kursusforløb med efterfølgende eksamen og dimissionsfest til borgerne som de første i Danmark, og samtidig får JAC topkarakterer ved faglige tilsyn.
– Det betyder alt, at der er så meget tillid til os som medarbejdere. Det gør noget ved vores arbejdsmiljø. Ledelsen har en kæmpe tiltro til os, også når vi vil prøve nye ting af og tænker anderledes. Vi tør godt, fordi vi ved, at vi har ledelsen i ryggen. Vi bruger i dag primært ledelsen til sparring, inden vi træffer beslutninger. Det giver os en kæmpe tro på os selv, også fordi man godt må fejle undervejs, siger Grith Grubbe Jensen, der er socialpædagog på JAC’s montageværksted.
Godt at slippe tøjlerne
Ifølge Ann-Christina Matzen Andreasen er der meget at vinde ved at slippe tøjlerne.
– Medarbejderne er så vilde. Dét, der sker i organisationen, når vi inviterer medarbejderne med ind i ledelsens maskinrum, er helt utroligt. Vi har aldrig stået så stærkt fagligt, økonomisk og arbejdsmiljømæssigt, efter at vi i ledelsen fralagde os magten og leder ud fra 90 proces ledelsesløs organisering, siger Ann-Christina Matzen Andreasen, centerleder på JAC.
Prisen som Danmarks Bedste Offentlige Arbejdsplads blev uddelt ved en award-event i Cirkusbygningen i København tirsdag aften.
Tager temperatur på arbejdsmiljøet
Det er 19. gang, at Great Place to Work kårer Danmarks Bedste Arbejdspladser blandt de virksomheder og organisationer, der har valgt at deltage, og dermed få taget temperaturen på det psykiske arbejdsmiljø og trivslen blandt medarbejderne. I alt har 29.267 medarbejdere i 141 danske virksomheder og organisationer deltaget i Great Place to Works undersøgelse og dermed i konkurrencen om den fornemme titel. tkn@kl.dk
Om JAC
Job-, Aktivitets- og Kompetencecenteret (JAC) i Gentofte Kommune tilbyder STU, afklaringsforløb, kompetenceudvikling, støttet og beskyttet beskæftigelse, aktivitets- og samværstilbud, snoezelen, ergoterapi og fysioterapi til voksne med særlige behov. Der er cirka 400 borgere tilknyttet JAC og godt 110 medarbejdere ansat.