
Hårdt Brexit vil koste fiskeri en milliard
tekst Jon Kirketerp Jørgensen
Et hårdt Brexit kommer til at ramme dansk fiskeri som en trawler, der sejler direkte ind i en mole. Omkring 30 procent af de danske fiskeres fangst bliver nemlig hentet i de britiske farvande, og hvis briterne ikke bliver enige med sig selv om at indgå en udtrædelsesaftale med EU-landenes statschefer, så kan adgangen til de britiske farvande forsvinde som dug fra en fiskekutters cockpitvindue på en solrig dag.
Det vil koste de danske fiskere omkring en milliard kroner i værdi. Det viser en ny rapport fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet.
Dertil kommer de manglende indtægter i andet og tredje led af fiskeriindustrien – det vil sige fabrikker, der forarbejder fangsten, skibsværfter, der vedligeholder flåden og så videre.
Fiskerne kan dog afbøde milliardtabet ved at fange fisk andre steder. Såfremt de fremtidige fiskekvoter tillader, at de kan fange samme mængde fisk uden briterne i EU.
Rapportens konklusioner bekymrer ministeren for fiskeri og ligestilling og nordisk samarbejde, Eva Kjer Hansen (V).
– Et Brexit uden adgang til fiskeri i britiske farvande vil potentielt kunne få alvorlige konsekvenser for fiskerne, og det er jeg meget bekymret for. Dertil kommer, at Brexit kan få konsekvenser for fiskeindustrien, følgeerhverv og lokalsamfund, hvor flere hundrede arbejdspladser kan komme i fare. Regeringen har derfor vedvarende arbejdet for at sikre fortsat adgang til britiske farvande og fiskeressourcer i forbindelse med forhandlingerne om Storbritanniens udtræden af EU. Det arbejder vi fortsat hårdt på, siger Eva Kjer Hansen.
For godt et år siden kiggede forskere fra Aalborg Universitet på konsekvenserne af Brexit. De anslog, at i alt 844 job ville forsvinde fra industrien, hvis danske fiskere bliver udelukket fra de britiske farvande.
Forbereder sig på hårdt Brexit
Ifølge rapporten, der er baseret på fangsttal fra 2016 til 2018, er det især de store fartøjer, der bliver ramt, hvis briterne forlader EU uden en aftale. De fanger som regel sild og makrel til forbrugerne eller tobis, som bliver forarbejdet til fiskemel eller fiskeolie.
I det værst tænkelige scenarie vil de store fartøje miste op mod 60 procent af deres fangst.
Fiskerne har dog forberedt sig på, at de ikke længere må sejle ind i de britiske farvande for at fiske. Ifølge rapporten har flere af fartøjerne allerede fanget deres kvote af makrel. Det betyder, at konsekvenserne af et hårdt Brexit vil blive mindre alvorlige i 2019. Desuden har fiskerne allerede nu kig på, om de kan fange fisk andre steder end i britisk farvand.
Hvis briterne forlader EU med en aftale, skal der derefter forhandles aftaler på plads om fiskeriet. Det forbereder den danske regering sig på i øjeblikket, siger Eva Kjer Hansen.
– Det fremtidige forhold mellem EU og Storbritannien inden for fiskeri skal forhandles som led i en overordnet frihandelsaftale. Allerede nu er der dog dialog med EU-Kommissionen og de andre medlemslande, der kan blive berørt af et no deal-Brexit på fiskeriområdet. For i år håber og forventer vi, at Storbritannien overholder aftalerne om fiskerimuligheder, som EU har indgået for 2019. Det er vigtigt, at vi står sammen, siger fiskeriministeren. jki@kl.dk