
Kommunerne har for lidt fokus på idræt i naturen
tekst Thomas Kokholm Nielsen
Mountainbike, kajak, kitesurfing, løb med mere. Danskerne dyrker i stigende grad motion og idræt i det fri. Omkring halvdelen af de voksne borgere bruger naturen som idrætsanlæg. En anden tendens er, at det sker uden medlemskab af idrætsforeningerne.
Trenden har været i gang længe, men kommunerne har generelt ikke været opmærksomme nok på at understøtte de nye motionsvaner. Fokus er fortsat på de traditionelle former for idræt og dertilhørende anlæg. Sådan lyder en af konklusionerne i analysen Outdooridræt i Danmark – En analyse af idrætsmulighederne i den danske natur, som Danmarks Idræts Forbund (DIF) offentliggør i dag onsdag.
I gennemsnit har en kommune 5,7 faciliteter til udendørs idræt i naturen, mens en gennemsnitskommune har 22 idrætshaller. Analysen oplister 46 former udendørs idrætsaktiviteter.
– Analysen viser helt overordnet set at der er muligheder for outdooridræt i de fleste kommuner. Der er enten skov eller vand i de fleste danske kommuner, men der er generelt meget få faciliteter til idræt i naturen, og det er et problem, fordi mere end hver fjerde af outdooridrætterne er afhængige af faciliteter som orienteringsbaner, mountainbikespor, kajakpolobaner, kabelbaner eller sejlsportsfaciliteter, siger Casper Lindemann.
Den første kortlægning
Men en ting er, at naturen er blevet populær som idrætsfacilitet. Men hvor gode er mulighederne egentlig for at dyrke idræt i den danske natur? Hvilke kommuner byder på gode muligheder, hvilke byder på dårlige og er det vandsport eller mountainbike der er flest muligheder for i en given kommune.
– Det ved vi nu. Vi har for første gang nogensinde gennemført en kortlægning og analyse af mulighederne for at dyrke outdooridræt i de danske kommuner, siger Casper Lindemann.
Der er ingen kommuner, der scorer maksimumpoint på alle parametre i undersøgelsen. Der er plads til forbedring i alle kommuner. Bornholms Regionskommune er den kommune, der samlet set rummer flest muligheder for outdooridræt, når man ser på kombinationen af skov, vand og faciliteter.
Herefter følger Silkeborg Kommune og Vordingborg Kommune.
Ser man alene på mulighederne for skovidræt, så er Silkeborg Kommune den kommune med flest muligheder. Kommunen har relativt mange skovfaciliteter og en stor skovandel. Hele 30 procent af kommunens areal består af skov. I et regionalt perspektiv er det de midtjyske og nordsjællandske kommuner, der byder på flest muligheder for skovidræt.
Ser man alene på mulighederne for vandsport, så er det Vordingborg Kommune og Københavns Kommune, der har flest muligheder, hvad angår kombinationen af vand og vandsportsfaciliteter. De to kommuner rummer gode muligheder for mange forskellige vandsportsaktiviteter, for eksempel er der i København gode muligheder for sejlsport, kajak og Stand Up Paddle, og der er etableret kajakpolobaner, baner til havsvømning samt en kabelbane til Wakeboard.
– Det var egentlig lidt en øjenåbner for mig. Jeg havde ikke drømt om, at det var de store byer, der havde de bedste vandsportsfaciliteter. København er lige så god som Vordingborg til vandsport, og de har lavet rigtig mange faciliteter. De store gamle industrihavnebyer Aalborg, Frederikshavn og København er gode til det. Det skyldes sandsynligvis den meget restriktive kystbeskyttelseslovgivning, vi har i Danmark. Det er nemmere at få lov at lave noget i en gammel industrihavn, hvor der ikke er så mange naturbeskyttelsesinteresser, siger Casper Lindemann.
Formidlingen halter
Ifølge Casper Lindemann kan der være mange årsager til, at man ikke har tilstrækkelig fokus på at arbejde med udendørsidrætten.
– En ting kan være, at arbejdet med idræt er noget traditionelt og lidt konservativt. De, der har læst idræt på universitetet, er blevet skolet til, at idræt er noget med håndbold, fodbold og noget, der foregår i en hal. Når danskerne så, som de har gjort de sidste 10 år, er søgt ud i naturen, så er det gået hurtigere, end man har kunnet følge med til i sin klassiske tilgang, siger Casper Lindemann.
En anden årsag kan være, at området falder mellem forskellige fagområder.
– Meget tyder på, at det måske har været lidt vanskeligt at placere. Er det her friluftsliv, er det idræt eller er det naturoplevelser. Det tyder på, at kommunerne er i tvivl om, hvorvidt de skal tage sig af det i regi af teknik- og miljøudvalget eller kultur- og fritidsudvalget, siger Casper Lindemann.
Det afspejler sig i den manglende formidling konkluderer han i rapporten.
Casper Lindemann mener, det er interessant at se på, hvor gode kommunerne er til at formidle outdoor faciliteterne på deres hjemmesider og så videre. Han konkluderer, at de fleste kommuner er gode til at formidle naturoplevelser. Det gør 81 procent af kommunerne. De skriver, hvor man kan finde et fugletårn, en udsigt, gå en tur med en naturvejleder og så videre.
Der er også rigtig mange – 85 procent – der formidler deres traditionelle idrætsanlæg. Altså hvor ligger svømmehallen, fodboldbanerne, sportshallen og så videre.
– Når vi så ser på outdoor faciliteterne, så kan kommunerne slet ikke finde ud af at formidle. Det er der kun fire kommuner, der gør sådan rigtig fyldestgørende, siger Casper Lindemann.
De, der gør det bedst, er ifølge rapporten Fredensborg, Hedensted, Kolding og Ringkøbing-Skjern. Det er ikke de samme, der topper listen over antallet af faciliteter og muligheder.
– Derfor skriver jeg også, at der et stort potentiale i at lave faciliteter, men der er godt nok også et stort potentiale i at formidle det, man allerede har og kan. Den gode ting er, at kommunerne begynder at få øjnene op for det. De har fundet ud af de gerne vil, men de har bare ikke rigtigt fundet ud af, hvordan de gør, siger Casper Lindemann.
Øjenåbner i Slagelse
I Slagelse Kommune blev politikerne i kultur- og fritidsudvalget samt idrætsforeningerne præsenteret for rapporten, inden den blev offentliggjort.
– Det er en af de kommuner, der har virkelig gode muligheder for vandsport. Men de falder i den der grøft med ikke at formidle det. Flere politikere vidste slet ikke, hvad der fandtes af faciliteter. De vidste ikke, man kunne spille kajakpolo der og så videre, siger Casper Lindemann.
Kultur- og fritidschef Christian Abildgaard kan godt genkende det billede, som Casper Lindemann tegner. Han understreger samtidig, at der bliver arbejdet på sagen.
– Vi kan jo godt se tendensen med, at flere dyrker idræt udenfor det etablerede idrætsliv. Derfor er det også nødvendigt at have fokus på, hvor det er tingene sker og ikke kun de traditionelle idrætsfaciliteter. Vi vil gerne tale med borgerne og politikerne om alle de muligheder, naturen rummer, siger Christian Abildgaard.
Der er klart et potentiale i at dyrke det her område, og for Slagelse Kommune er kysten et stort aktiv.
– Vi har en bred palette af muligheder. Helt konkret er vi ved at udarbejde et vandsportscenter i Korsør. Det skal indeholde strand og udspringstårne i de gamle færgelejer. Der bliver også noget i forhold til dykning med mere, fortæller Christian Abildgaard. tkn@kl.dk