
Viceborgmester bag stormberedskab
tekst Sidsel Boye
Da stormen Bodil for fem år siden for over landet, kastede mange frivillige i Roskilde sig spontant ind i kampen mod vandmasserne uden hverken at få vådt eller tørt. Det fik den lokale formand for Røde Kors, Poul Andersen, øje på, og i samarbejde med lokale handlende og restauranter fik han organiseret noget mad, så de frivillige kunne holde gejsten oppe.
– I dag har Røde Kors et eminent samarbejde med blandt andet Kvickly og Rema, og de seneste par gange, hvor det ikke var så slemt, har der været omkring 300 spontane frivillige, og Kvickly smurte, jeg ved ikke hvor mange hundrede sandwicher, fortæller Poul Andersen.
Han har ikke selv smurt så meget som én sandwich.
– Men jeg har til gengæld som opgave at sørge for kontakten og sørge for, at de frivillige bliver tjekket ind de rigtige steder, fortæller Poul Andersen, som ud over at være Røde Kors-mand også er socialdemokratisk viceborgmester i Roskilde Kommune og politisk aktiv i 30 år.
Hans indsats for lokalområdet er ikke gået upåagtet hen. Derfor er Poul Andersen i dag den stolte indehaver af ridderkorset af Dannebrogordenen. Det fik han for nylig efter indstilling fra Roskildes borgmester, Joy Mogensen (S), og forleden var viceborgmesteren på Amalienborg i sit bedste tøj for at sige tak til Dronningen.
Roskilde Kommune trækker i øvrigt også på Røde Kors, når der er risiko for oversvømmelse, og der er brug for at varsko borgerne.
– Når borgmesteren ringer, så er vi nogen, der går ud i mørket og får banket på hos folk. Sidste gang var det 300 huse. Vi er jo nogen, som ikke længere kan slæbe så meget som de unge, men vi kan både tale og gå, og vi vil gerne bruges der, hvor det er nødvendigt, siger Poul Andersen.
Poul Andersens afdeling af Røde Kors kan desuden tage æren for, at Røde Kors er ved at rulle en beredskabsplan ud over hele landet. Den betyder, at Røde Kors laver aftaler med kommunerne, så de frivillige hjælper til, hvis der er ildebrand, havarerede tankbiler, terror eller andet grimt. Foreløbig er der indgået aftaler med Hørsholm og Hillerød Kommuner.
– Det startede for to år siden, hvor den tidligere beredskabschef i SAS under 9/11 og flyulykken i Milano rejste sig op på Røde Kors' generalforsamling i Gundsø og spurgte, om han ikke kunne bruges til noget. Det blev til, at han lavede en beredskabsplan, og i dag er han aktivitetsleder i min afdeling og sørger for de to kufferter med telefon og veste, når vi skal ud, siger Poul Andersen. sib@kl.dk