
Borgmestre vil have uvildig kommission til at lave nyt udligningssystem
tekst Jon Kirketerp Jørgensen
En ny og uvildig kommission skal strikke et nyt udligningssystem sammen. Det mener 30 borgmestre og de to interesseorganisationer Balance Danmark og Landdistrikternes Fællesråd.
I et åbent brev til landets folketingsmedlemmer og kandidater ved det kommende valg opfordrer de Folketinget til efter valget at nedsætte en hurtigt arbejdende kommission. Kommissionen skal bestå af eksterne eksperter, og ikke embedsmænd fra Slotsholmen, som hidtil har stået i spidsen for arbejdet med at revidere udligningssystemet, mener afsenderne.
##ContentBoxStart##251655##ContentBoxEnd##
– Kommissionens opgave er i bund og grund meget simpel. Der skal udarbejdes et forslag til et nyt kommunalt udligningssystem, der tager udgangspunkt i det egentlige formål med systemet: At sikre alle landets kommuner nogenlunde lige muligheder for at tilbyde borgerne velfærd ved et nogenlunde lige beskatningsniveau. Velfærd, som vel at mærke skal forstås som servicetilbud til børn, unge og ældre med videre – ikke udgifter til indkomstoverførsler, står der i brevet.
Ikke lige vilkår
Afsenderne kritiserer det arbejde, som Finansieringsudvalget har lavet for ikke at tage afsæt i de enkelte kommuners økonomiske udgangspunkt. Dermed har udvalget ifølge afsenderne endnu ikke præsenteret en løsning, der sørger for, at udligningssystemet lever op til sit formål, mener de.
– Vi har ikke lige velfærd, og vi har ikke et nogenlunde lige beskatningsniveau på tværs af landets kommuner, skriver de i brevet.
De 30 borgmestre, der overvejende kommer fra provinskommuner, og to interesseorganisationer oplister desuden den velkendte kritik af udligningssystemet. Blandt andet mener de, at udligningssystemet har en indbygget geografisk skævhed, der forfordeler provinsen og begunstiger hovedstadsområdet.
– Det må ikke være postnummeret, der afgør, hvor god eller dårlig velfærd borgerne bliver tilbudt, og hvor høj eller lav en kommunal skatteprocent der opkræves. Forskellene skal i stedet være udtryk for lokale politiske prioriteringer – sådan er det desværre ikke i dag, slutter brevet.
Reformen af udligningssystemet har været længe undervejs. I 2015 besluttede Folketinget, at et udvalg skulle kigge på udligningssystemet og nedsatte til det formål Finansieringsudvalget, som udover embedsmænd fra ministerierne også havde deltagelse af KL og Danske Regioner. KL trak sig siden fra det arbejde.
Finansieringsudvalget præsenterede i starten af 2018 en række mulige justeringer af udligningssystemet, men siden kom arbejdet ikke meget videre, idet Folketinget ikke kunne blive enige om andet end at udskyde reformen til efter det kommende folketingsvalg. Det finder sted senest den 17. juni. jki@kl.dk