
Ny undersøgelse: Psykisk syge svigtes
tekst Rudi Holm
Der er for store huller i det net, der skal gribe personer med psykisk sygdom, når de siger farvel til hospitalet. Det mener et flertal af de 363 psykiatere, der har medvirket i en ny rundspørge foretaget af Danmarks Radio i samarbejde med Dansk Psykiatrisk Selskab.
250 svarende til 69 procent siger, at de er uenige eller delvist uenige i, at opfølgningen fra kommunerne er god. Mens 58 procent svarer, at de er uenige eller delvist uenige i, at den lægelige opfølgning er god.
Formand for Dansk Psykiatrisk Selskab, Gitte Ahle, siger til DR, at færre sengepladser på hospitalerne har ført til flere syge patienter uden for sygehusene. Og de kommunale tilbud uden for sygehusene som bosteder og mentorordninger er ifølge Gitte Ahle ikke blevet opgraderet tilstrækkeligt til at tage sig af flere personer med psykisk sygdom og slet ikke personer, der er mere syge end tidligere, når de bliver udskrevet.
– Når patienterne bliver udskrevet i dag, er de ikke stabile, og det vil sige, at de har behov for en tæt opfølgning, siger hun til DR.
Endvidere mener Gitte Ahle, at presset på lægerne uden for hospitalerne også er for stort.
– Den enkelte patient kan ikke få en lægetid ofte nok. Når man er så syg, kræver det, at man har lægetider, der ligger tæt op ad hinanden, og at man har en meget intensiv opfølgning, og det er der ikke mulighed for, siger hun.
Ifølge Poul Videbech, professor og overlæge ved Psykiatrisk Center Glostrup, er opfølgning efter en indlæggelse ”altafgørende” for patienten.
– Nu om dage er den gennemsnitlige indlæggelsestid i Danmark cirka 14 dage – selvfølgelig med betydelig variation. Det betyder, at når man bliver udskrevet, er man kun en lille smule bedre, end da man blev indlagt. Så den store del af behandlingen ligger i det ambulante regi, siger han.
Poul Videbech forklarer videre, at indlæggelsen kan have været meningsløs, hvis de tilbud, der venter efter en indlæggelse er overbelastet, er utilstrækkelige eller ikke eksisterer, fordi der så er stor risiko for, at patienten bliver genindlagt.
– Det er enormt dyrt, og det er en enorm belastning for patienten og de pårørende. Jeg tror, at vi kunne bruge ressourcerne bedre, hvis vi blev bedre til at se på overgangen mellem de forskellige sektorer, siger professoren til DR.
Næstformand for socialudvalget i KL, Ulrik Wilbek (V), erkender, at kommunerne kan oppe sig på psykiatri-området og er enig med Poul Videbech i, at overgangen fra hospitalerne skal blive bedre.
– Kommunerne kan blive bedre til at samarbejde, vi kan blive bedre til opfølgning, og vi kan også blive bedre på opkvalificering af medarbejderne, siger han til DR.
Ulrik Wilbek understreger dog samtidig, at der er behov for en større national plan på området, hvor der følger flere penge med. ruh@kl.dk