
KL: Der skal være penge i hurtig økonomiaftale
tekst Jon Kirketerp Jørgensen
De årlige økonomiforhandlinger mellem staten og kommunerne er ikke kommet i gang. Indtil der er dannet en ny regering på den anden side af folketingsvalget, så har kommunerne nemlig ikke nogen at forhandle med.
Hvornår forhandlingerne går i gang vides ikke, men en ting står klart, hvis man spørger KL’s administrerende direktør, Kristian Wendelboe: Kommunerne vil ikke gå med til hvad som helst for at undgå en sammenpresset budgetlægning ude i kommunerne.
– Vi vil ikke indgå en hvilken som helst aftale bare for at undgå et bøvlet forløb ude i kommunerne. Det skal være en god aftale. Og det vil sige en aftale med penge i. Vi har et demografiproblem på servicerammen, som der skal kigges på, vi skal kigge på anlægsrammen, og så har vi en udligningsreform og et finansieringstilskud, som der skal findes en løsning på, siger Kristian Wendelboe.
Regeringsdannelse er joker
Den første deadline, der skal nås for at holde tidsplanen, er 1. juli. Her skal kommunerne have at vide, hvor stort bloktilskuddet næste år er, så de ved, hvor mange penge de har at gøre godt med. Men det kræver ifølge Kristian Wendelboe to til tre ugers forhandlinger at nå til det punkt, hvor bloktilskuddet kan meldes ud.
Det vil sige, at en hurtig regeringsdannelse kan give et relativt normalt forhandlingsforløb mellem KL og den nye regering.
– Men det er så under forudsætning af, at de bliver lidt hurtigt færdige med regeringsdannelsen. Og der er noget, der tyder på, at det godt kunne blive lidt kompliceret. Og det siger sig selv, at hvis det trækker ud i ugevis, så kan vi ikke nå deadlinen, siger Kristian Wendelboe.
Udskydelse vælter 98 planer
Hvis regeringsdannelsen trækker ud i så lang tid, at den første deadline ikke kan nås, så kan der blive tale om en udskydelse. Både af fristen for at melde bloktilskuddet ud og den endelige frist for kommunernes budgetter, som skal være behandlet færdigt ude i kommunerne inden den 15. oktober.
– Man kan godt udskyde den endelige frist, men det vil betyde, at så vælter alle planer i alle 98 kommuner, der allerede har fastlagt en budgetproces. Så det vil give en hel masse bøvl og besvær, siger Kristian Wendelboe.
Men bøvl og besvær eller ej, så er beskeden fra Kristian Wendelboe, at en hurtig aftale også nemt skal kunne forklares for medlemmerne for at undgå forløbet efter aftalen i 2015, hvor omprioriteringsbidraget blev indført.
– Det var et meget tumultarisk forløb efter aftalen i 2015, hvor det kom til at fremstå som om, at vi havde aftalt med regeringen at indføre et omprioriteringsbidrag. Det havde vi ikke. Men vi forstod, at der var et folketingsflertal bag omprioriteringsbidraget. Men erfaringerne fra den gang betyder, at vi vil tænke os godt om, inden vi nikker til en aftale. Det skal i hvert fald være en aftale, som, vi kort og præcist kan forklare vores medlemmer, er en god aftale, siger Kristian Wendelboe og fortsætter:
– Og det vil være svært for os at forklare vores medlemmer, hvorfor vi er gået med til en hurtig aftale i et forceret forløb, hvis medlemmerne synes, at det er en dårlig aftale.
Folketingsvalget finder sted den 5. juni. Derefter skal et flertal finde sammen om en ny regering, som derefter kan indkalde KL til forhandlinger. jki@kl.dk
Du kan læse mere om økonomiforhandlingerne i næste nummer af Danske Kommuner.