
Kommuner skal hjælpe ældre med at dø hjemme
tekst Signe Rosa Skelbæk
Når den sidste tid nærmer sig, skal den ældre eller livstruende syge kunne blive i hjemmet, så der sikres en rolig og værdig død. Den mission har fire kommuner arbejdet med, og deres resultater skal nu inspirere andre kommuner til at kunne sikre deres borgere samme værdig afslutning.
Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra Sundheds- og Ældreministeriet.
De fire projekter i kommunerne Varde, Svendborg, Aarhus og Roskilde var satspuljefinansierede, og resultaterne viser, at en målrettet indsats kan give den døende mere livskvalitet i den sidste tid og en mere værdig død. Erfaringerne skal inspirere kommuner landet over, mener sundhedsminister Ellen Trane Nørby og ældreminister Thyra Frank.
– For mange døende er det et stort ønske at dø derhjemme. Evalueringen af de fire projekter viser, at vi kan blive bedre til at støtte den enkelte i det ønske, og at det kræver en stærk faglighed hos sundhedspersonalet. Kommunerne har særligt løftet opgaven ved at efteruddanne fx sygeplejersker, men der er mange gode pointer i rapporten, som andre kommuner kan og bør tage ved lære af, siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby.
Evalueringen viser, at et styrket fokus hjælper den enkelte borger. Særligt når der tænkes helhedsorienteret og tværfagligt. Selvom de fire kommuner har afprøvet forskellige metoder og prioriteret forskelligt, er der i alle projekterne skabt positive erfaringer og forløb.
Projekterne har blandt andet klædt sundhedspersoner på til at snakke med borgerne om ønsker til den sidste tid.
Godt halvdelen af de borgere, der indgik i spørgeskemaundersøgelsen, døde hjemme (eget hjem/plejebolig), hvilket er en indikation på, at indsatserne har virket efter hensigten.
Ældreminister Thyra Frank har sammen med Dansk Folkeparti på finansloven for 2018 øremærket 60 mio. kr. årligt i varige midler til en værdig død. Penge som tilfalder alle landets kommuner. sisk@kl.dk