
KL’s Forebyggelsespris går til motionsglad kommune
tekst Signe Rosa Skelbæk
Det var et hårdt felt, som dommerpanelet skulle vælge imellem, da forebyggelsesprisen for første gang skulle uddeles til KL's Social- og Sundhedspolitiske Forum 2019 i Aalborg. Men et enigt dommerpanel valgte, at vinderen blev Svendborg Kommune.
Kommunen vandt med sin indsats ’Svendborgprojektet – Aktive børn i dagtilbud’, der sætter endnu mere fokus på fysisk aktivitet, leg, bevægelse og motorisk udvikling hos børnene i kommunale og selvejende dagtilbud.
– 5.700 børn bevæger sig hver dag, fordi tæskeseje politikere besluttede sig for det. Det er blevet en fast del af vores DNA, at alle børn bevæger sig hver dag, sagde repræsentanterne for projektet, Mette Skov & Line Skov Høst.
– Vi har politikere, der hvert eneste år har sat penge af, så det lykkedes, også i de år, hvor der skulle spares. Det kræver mod at investere i vores børns fremtid. Vi har halveret andelen af børn og unge, der er overvægtige eller fede. Det, vi er mest stolte af, er at de børn, der har mest brug for en ekstra indsats, de profiterer mest af dette projekt, sagde de.
Mette Skov og Line Skov Høst oplyser, at næste step er at få udskolingen med og at videreuddanne lærerne ligesom pædagogerne i at tænke motion ind i børnenes dagligdag.
Svendborgprojektet
Helt konkret går initiativet ud på, at kommunen siden 2016 har implementeret mere motion og bevægelse i kommunens daginstitutioner blandt andet ved at uddanne personalet, der alle skal gennemgå et 37 timers kompetenceudviklingsforløb.
– Svendborg vinder, fordi de er lykkedes med at skabe mere motion for alle børn. De viser, at hvis man vil noget, så kan man nå rigtig langt. Tidligere resultater fra skolerne viser, at man har reduceret overvægt betydeligt. Der er altså tale om en indsats, der virkelig rykker noget, sagde Mads Duedahl, medlem af KL’s Sundheds- og Ældreudvalg og med i dommerkomiteen.
De to øvrige kommuner, der var med i finalen, var Odense og Aalborg med henholdsvis et projekt om røgfri kommune og et projekt om mental sundhed på ungdomsuddannelserne. Odense vandt 3. pladsen og Aalborg vandt 2. pladsen.
I alt var 42 projekter eller indsatser nomineret til prisen.
Opnå gazelle-mærket
Som et led i projektet har kommunen indført, at alle børnehuse og dagplejere kan blive et GazelleBørnehus eller en GazelleDagplejer, hvis de opfylder fem krav:
1. Mindst fire dage om ugen og gerne fem, gennemføres minimum 45 minutters vokseninitierede og voksenstyrede aktiviteter, hvor alle børn deltager. I løbet af ugen skal nedenstående kropslige færdigheder udfordres
2. Størstedelen af de planlagte aktiviteter skal gennemføres udendørs
3. Krop og bevægelse skal anvendes som et pædagogisk redskab i arbejdet med de øvrige læreplanstemaer – kaldet pædagogisk idræt
4. Alle børn skal have høj puls hver dag
5. Det enkelte dagtilbud skal udvikle læringsmiljøer i overensstemmelse med beskrivelsen Læringsmiljøerne i Aktive børn i dagtilbud – sundere, gladere og klogere børn
De fem krav, kaldet gazellehop, skal motivere institutioner til at komme med på motionsvognen og skal være lette at implementere for alle institutioner, ligesom de spiller ind i de eksisterende læreplaner på området. sisk@kl.dk
Bag forløbet
Projektet er en udløber af Danmarks største idrætsskoleprojekt, Svendborgprojektet, hvor alle børn i 0.-6. klasse i kommunale skoler har seks lektioners idræt om ugen. Forskning i Svendborgprojektet har vist, at de ekstra lektioners idræt har markante og positive effekter på børnenes motorik og sundhed. Ved at igangsætte ’Aktive børn i dagtilbud’, vil vi på samme måde styrke indsatsen og fremme de 0-5-årige børns fysiske og motoriske udvikling.
Forskerne ved dog meget lidt om betydningen af motoriske færdigheder for børn under seks år. For at kunne evaluere effekten af indsatsen og betydningen af motoriske færdigheder vil Syddansk Universitet følge projektet og alle børnehavebørnene i tre år. Forskningen vil undersøge effekten af de nye tiltag og sammenhængene mellem motoriske færdigheder og en række faktorer som trivsel, overvægt, lidelser i muskler og led, sproglig udvikling og kognitive evner (relateret til indlæring).
Aktive børn i dagtilbud består altså både af igangsættelsen af nye tiltag indenfor motorik og bevægelse og forskning. Selvom forskerne kun har mulighed for at følge de 3-5-årige børn, er det vigtigt at bemærke, at alle kommunale og selvejende dagtilbud på sigt bliver en del af projektet. Når et børnehus eller en dagpleje har gennemført projektets kompetenceudvikling og iværksat tiltagene i konceptet, får de titel af GazelleBørnehus eller GazelleDagplejer.
Du kan læse mere om indsatsen på dette link og på svendborgprojektet.dk
Kilde: Svendborg Kommune