
Mere offentlighed om brugen af konsulenter i kommunerne
tekst Thomas Kokholm Nielsen
De mange milliarder kroner, staten, regioner og kommunerne bruger på at købe ydelser hos private konsulentfirmaer, blev pludselig et tema i valgkampen, da Socialdemokratiet meldte ud, at man kunne spare tre milliarder kroner på den konto. Det var en debat værd på Folkemødet, mente interesseorganisationen DI.
Med i debatten var Jørgen Grønnegård Christensen, professor emeritus på Aarhus Universitet. Han har lige skrevet bogen "Overmod og Afmagt" om den fejlslagne reorganisering af Skat, der blev opgivet i 2015. Her spillede private konsulenter ifølge professoren en uheldig rolle.
– Man tog i meget ringe grad hensyn til de vilkår, der gælder i den offentlige sektor. Man tog ikke bestik af den politiske situation. Og analyserne, der lå til grund, var af en tvivlsom kvalitet og brøstfældige, siger Jørgen Grønnegaard Christensen.
Nyttige idioter i minefelt
Direktør i Dansk Industri, Henriette Søltoft, som var moderator på debatten spurgte til, om det ikke er opdragsgiverens ansvar at definere, hvad opgaven er. Ifølge Jørgen Grønnegaard er brugen af private konsulenter i det offentlige en svær øvelse, der kræver meget både af opdragsgiverende og konsulenterne. Begge parter har et særligt ansvar.
– Det holder ikke, at man som konsulenter henholder sig til, at man har mandat til at løse en opgave og bare kører videre, hvis man undervejs kan se, at det ikke holder og man ikke kan komme i mål. Man har jo også set eksempler på – blandt andet i sundhedssektoren – at konsulenterne kommer til den politiske top med bedende øjne og siger, hvad er det, I vil have. Så bliver det sådan en situation, hvor opdragsgiveren køber bestemte resultater ude i byen, siger Jørgen Grønnegaard Christensen.
Hvis konsulenterne ikke passer på, så ender de som nyttige idioter.
– Når det så er sagt, så mener jeg ikke, at man skal holde op med at bruge konsulenter. Man kan ikke drive den offentlige sektor uden bidrag udefra, siger Jørgen Grønnegaard Christensen.
Vi kan blive bedre
Lejre Kommunes kommunaldirektør, Inge Marie Vynne, deltog også i debatten.
– Der er ingen tvivl om, at branchen skal tage ansvar. Det er så også op til os som organisation at sørge for, at opgaven hænger sammen med de politiske mål og strategier. Vi øver os hele tiden i at bliver bedre til at bruge dem. Det kræver mere ledelse at bruge konsulenter, end når man skal lede egne ansatte. Man må ikke mangle ledelseskraft, når man bruger konsulenter, siger Inge Marie Vynne.
I Lejre har man et budget på to millioner kroner til brug af konsulenter.
– Det bruger vi ikke. Vi ender måske på halvanden million i år, siger Inge Marie Vynne.
Thomas Jacobsen er direktør i kultur- og fritidsforvaltningen i Københavns Kommune. Her har man et budget på 25 millioner kroner til brug af konsulenter.
– Vi ser, at vi ikke får nok ud af det. Det er en meget kompleks ting at lave projekter på tværs af en organisation som Københavns Kommune
Han ønsker nærmest et politisk pres fra kommunalpolitikerne.
– Hvis vi får færre penge, så tror jeg, det vil tvinge os til at blive mere skarpe, så vi får mere ud af det, siger Thomas Jacobsen.
Drop forsimplede Powerpoints
Jørgen Grønnegaard Christensen har et forslag til, hvordan man kan gøre samarbejdet mellem det offentlige og den private konsulentbranche skarpere.
– Først og fremmest skal man disciplinere processen, og så skal man have en højere grad af åbenhed. Man kunne med fordel i højere grad offentliggøre konsulentrapporter og det opdrag, der ligger til grund. Det tror jeg vil være til gavn for alle, siger Jørgen Grønnegaard Christensen.
– Det hænger også sammen med, at der er sket en ændring i den offentlige sektor. Før i tiden blev betænkninger og den slags som regel til i nedsatte arbejdsgrupper og udvalg. Nu sker det oftere i nogle uformelle fora. Der vil offentliggørelse af processen være godt. Og så vil jeg anbefale, at man dropper de forsimplede powerpoint præsentationer, som konsulentrapporter ofte bliver formidlet i, hvor man ikke kan se, hvad der ligger bag ved af analyser, lyder rådet fra professoren.
– Jeg synes, det er en megaskarp analyse, Jørgen Grønnegaard kommer med her. Det er interessant, at vi kan blive bedre til at dele resultaterne og processen med offentligheden, siger Thomas Jacobsen.
Hevet ned fra hylden
Der var ingen socialdemokratiske politikere med i debatten. Med hensyn til den politiske melding i valgkampen fra Socialdemokratiet om, at man skulle spare ikke mindre end tre milliarder kroner på brugen af private konsulenter i staten og kommunerne, siger Jørgen Grønnegaard Christensen:
– Det virker lidt til at være et tal, de har hevet ned fra hylden. Jeg har i hvert fald ikke fantasi til at forestille mig, hvordan de lige er kommet frem til det. tkn@kl.dk