
Erklæret død ved en fejl: Nu kræver hun erstatning
tekst Jon Kirketerp Jørgensen
Kirsten Kristensen blev erklæret død i marts sidste år. Hun var nu slet ikke død, men en ansat på det hospital, hun var indlagt på, havde trykket på en forkert knap. Og så troede systemet, at hun var død. Det medførte en række besværligheder, fordi hendes sygesikringskort, rejsekort og bankkonti blev lukket.
Da Nyhedsmagasinet Danske Kommuner interviewede 70-årige Kirsten Kristensen i foråret 2018, fortalte hun om konsekvenserne af den fejlagtige dødsmelding. Blandt andet at der løbende dukker følgevirkninger op.
– Det er jo frustrerende. Og jeg tænker: ”Åh nej, ikke igen.” Jeg har nætter, hvor det kører rundt i hovedet på mig. Hvad er det næste, der ikke virker? Ens hjerne arbejder med det, selvom man ikke tænker på det. Så jeg er ramt på psyken, fortalte Kirsten Kristensen dengang.
Hun fik også dengang at vide, at hun formentlig ikke kunne få erstatning for forløbet. Men nu har hun rådført sig med en advokat og har besluttet sig for at søge erstatning. Det fortæller hun til JydskeVestkysten.
Hun kræver 69.195 kroner af Region Syddanmark, som driver Sydvestjysk Sygehus, hvor hun var indlagt og blev erklæret død.
– Det er ikke meget at forlange, efter det jeg har måttet kæmpe med. Det er ikke mig, der har bedt om at komme i den her situation, siger Kirsten Kristensen.
De knap 70.000 kroner skal dække konkrete udgifter til genetablering af sygesikringskort, kørekort, rejsekort og bankforretninger. Desuden har hendes datter brugt 48 timer på at ringe rundt til myndigheder og tage til møder for at rydde op i dødsboet, som altså ikke var et dødsbo. Endelig søger hun 50.000 kroner for svie og smerte.
Erstatningskravet er sendt til regionen i slutningen af april, og til JydskeVestkysten siger koncerndirektør i Region Syddanmark, at regionen kan erstatte dokumenterede udgifter, men ikke andet. jki@kl.dk