
Morten Østergaard: Vi har en gylden mulighed
tekst Jon Kirketerp Jørgensen
Solen skinner, Margrethe Vestager er dukket op, og Sofie Carsten Nielsen (R) synger for på nationalsangen. Scenen for de Radikales leder Morten Østergaard er sat.
– Vi har fået en gylden mulighed for at komme væk fra systemskiftet fra 2001. I stedet skal vi lave et nyt systemskifte. Et systemskifte, der er grønt, klogt og kærligt. Hvor man ikke spilder tid på vildsvinehegn og grænsebomme, siger Morten Østergaard fra talerstolen på Hovedscenen i Allinge.
Morten Østergaard har sammen med de andre partiledere fra grøn blok forladt regeringsforhandlingerne på Christiansborg for en stund. I stedet er de taget til Folkemødet i Allinge på Bornholm, og Morten Østergaard er den første partileder, der får lov til at tale fra hovedscenen.
Her sætter han rammen for de forhandlinger, som Socialdemokratiet, Enhedslisten, SF og de Radikale er igang med.
Valgresultatet, siger han, er en chance for at gøre op med to årtiers symbolpolitik og ”gakgak-lovgivning”, hvor flygtninge- og indvandrerlovgivning gik fra stram til strammere, som han siger.
Derfor kommer han med en opfordring til sine forhandlingspartnere i rød blok.
– Jeg tror på, at vi kan skabe sådan et systemskifte, hvis vi gør det sammen. Sammen kan vi skabe et systemskifte, som er grønt, som er klogt, som er kærligt, siger Morten Østergaard.
Men sporene fra regeringsdannelsen i det sorte tårn på Amager i 2011 skræmmer tydeligvis. I hvert fald i en grad, så Morten Østergaard fra talerstolen føler sig kaldet til at fortælle, hvad han lærte dengang.
– Vi havde chancen i 2011, og det er jo ved at være længe siden. Men lad mig sige; vi har også lært af tiden fra dengang. En ny regering, som danskerne skal kunne holde af og have tillid til, kan ikke bringes til verden ved tovtrækning, ved spinkrig eller endeløs vinder- og tabermetaforik. Bliver det afsættet igen, så når vi afslutningen lige så hurtigt og brat, som VLAK-regeringen lige har set det. Danmark har brug for noget andet. Danmark har brug for politisk ledelse og forandring, siger Morten Østergaard, mens hans forgænger på posten som de Radikales leder Margrethe Vestager lytter med.
Socialdemokratiet, Enhedslisten, SF og de Radikales forhandlinger om en ny regering har hidtil handlet om blandt andet flygtninge og økonomi. Især spørgsmålet om den økonomiske politik skiller Enhedslisten og SF fra de Radikale.
Mens Enhedslisten og SF vil finansiere velfærdsinvesteringer med stigende skatter, så står de Radikale fast på, at der skal reformer – herunder en stigende pensionsalder – til for at finde økonomisk råderum. jki@kl.dk