
Ledere kan lære af sundhedsplatformen
tekst Sidsel Boye
Det var ikke i sig selv en fejl at tage det ufærdige system, sundhedsplatformen, i brug på Rigshospitalets afdeling i Glostrup. Problemet var, at ledelsen ikke havde fortalt lægerne på hospitalet, at systemet ikke var perfekt. Og at de ikke rykkede ud med hjælp, når problemerne opstod.
Sådan siger forskeren Søren Schultz Hansen fra CBS, og han mener, at andre ledere kan lære af erfaringerne med sundhedsplatformen, så de ikke kommer til at gentage de samme fejl, når de selv skal igennem digitaliseringsprocesser.
– Dels fejlede ledelsen med at kommunikere, at der var tale om et ufærdigt system, for når man sidder som læge og skal redde liv, må man jo tro, at systemet er færdigt. Og når lægerne rendte ind i problemer, der sinkede deres arbejde, skulle de have haft hjælp, siger Søren Schultz Hansen.
Han siger, at ledelsen i tilfældet med sundhedsplatformen ”sjovt nok" forstod, at det gav god mening at indføre et ufærdigt system, men det havde de bare glemt at kommunikere.
Søren Schultz Hansen har skrevet bogen, "Digitaliseringens paradokser", som ledere kan hente inspiration i, når de skal lede medarbejdere i en digitaliseret verden.
Han var med i en debat på Folkemødets første dag, som satte lederrollen i en digitaliseret verden til debat.
Søren Schultz Hansen har et lidt polemisk råd til de ledere, der står i den situation, nemlig at de ikke skal regne med at kunne bruge deres sunde fornuft eller den sædvanlige langtidsplanlægning, når det gælder teknologi.
– Hvis man gør det, er man allerede på vej ud i hængedynget, siger forskeren.
Men han påpeger, at det trods alt i dag er en naturlig ting at arbejde med teknologi og digitale løsninger.
– Man er som leder nødt til at forstå, at man bliver en dårlig fabriksarbejder, en dårlig læge eller en dårlig advokat, hvis man ikke har en grundlæggende digital forståelse, siger Søren Schultz Hansen. sib@kl.dk